Home

Architecture

In close cooperation with the client, Kraaijvanger Architects have designed a building whose every aspect is arranged in service to the art.

The elongated footprint consists of alternating planes of natural stone—with the colour of sand dunes—and transparent glass. The architecture of the museum actively contributes to the experience of nature inside the building.

Daylight

The exhibitions spaces are lighted by the ever changing natural daylight that illuminates the artworks. The characteristic bright light of the Dutch coast is able to enter the building at an oblique angle, thanks to a series of 115.000 diagonal ducts arranged over the entire roof. A velum and a roof made of transparent glass, with additional indirect LED lighting incorporated into its construction, ensures that the artworks are being lit in the most natural way, whether it’s on a sunny day or at night.

Plattegrond

Trichotomy

The interior is divided into three general sections in accordance with the museum program: collection presentations (1), temporary exhibitions (2) and permanently installed in situ works (3). The museum is comprised of twenty galleries, an auditorium, a library, an educational space, a conservator’s studio and a museum shop.