fbpx
Home

Dave Meijer – Nulpunt

Museum Voorlinden toont het sleutelwerk ‘Nulpunt’ (2002) van kunstenaar Dave Meijer in de schatkamer. 449 beschilderde, kleurrijke paneeltjes bekleden de wanden van de geheime tentoonstellingsruimte van het museum. Het werk van Meijer bestaat uit een spel van kleuren, lijnen en vormen, geïnspireerd op wat de kunstenaar dagelijks om zich heen ziet in zijn thuisprovincie Zeeland. Voor het eerst zal de schatkamer toegankelijk zijn voor bezoekers die een rondleiding hebben geboekt en in combinatie met de stap-in-tour.

image description

Dave Meijer

Meijer is een schilder in hart en nieren die eindeloos zoekt naar het ultieme beeld, gedestilleerd uit de werkelijkheid. Hij schildert wat hij ziet, maar laat details weg. De weergave van het Zeeuwse landschap vormt vaak de basis van zijn werken. Zo is Nulpunt samengesteld uit paneeltjes van 18 bij 25 centimeter. Regelmatig wordt een schilderij opnieuw met zaag en kwast onder handen genomen. Zodoende wordt elke kant beschilderd, dus ook de zij- en achterkant. Waar de kunstenaar de dagelijkse realiteit toelaat in zijn werk, sluit hij zich tegelijkertijd af van de wereld in zijn donkere atelier, een zwarte kubus. Een black box heeft een werk voortgebracht dat te zien zal zijn in de white cube van Voorlinden: een schatkamer met dezelfde afmetingen als de werkplaats van Meijer.

Alles, iedere druppel wilde ik eruit persen in dat ene werk…Een installatie als mijn universum moest het worden, een groots begin, een fundament, waaruit ik later dan steeds weer nieuwe dingen zou kunnen destilleren, aldus de kunstenaar.

Het werk ‘Nulpunt’ is een sleutelwerk waarin het gehele oeuvre van Meijer samenkomt, maar ook ruimte laat voor wat nog komen gaat. De serie bestaat uit 450 onderdelen (ontleend aan de vermenigvuldiging van de afmetingen van zijn panelen) min één, opdat het werk nooit helemaal ‘af’ zou zijn. Als schaakstukken puzzelt hij met de onderdelen om ze een plek te geven in het grote geheel. Alle elementen in de serie vertonen overeenkomsten: allereerst in maat, maar ook in de schijnbare eenvoud van de vormen. Toch is elk doek anders: ontdek de variëteit in kleurschakeringen, structuur en lijnen.

Dave Meijer, nulpunt bij Museum Voorlinden

Directeur Suzanne Swarts: ‘Nulpunt’ voelt als een kijkje in het brein van de schilder. Tegelijkertijd is het een blik op de wereld.

Dave Meijer (1955) is geboren in Souburg, Zeeland en woont en werkt in Goes. Zijn werken zijn opgenomen in collecties van verschillende Nederlandse musea en bedrijven. Daarnaast is zijn werk tentoongesteld in onder andere De Vleeshal, Middelburg en Museum Belvédère, Heerenveen.

De schatkamer van museum Voorlinden is toegankelijk in combinatie met rondleidingen, de stap-in-tour (elke zaterdag en zondag om 14:30u) en op afspraak. Mail voor meer informatie naar tour@voorlinden.nl.