Tuinen

Historisch Voorlinden

Kom een keer langs

Buurtweg 90
2244 AG Wassenaar

+31 (0) 70 512 1660
info@voorlinden.nl

Gedurende de 17e eeuw ontstaan rond Den Haag verschillende buitenplaatsen. Zo ook Voorlinden.

In de 18e eeuw wordt het landgoed bewoond door de Portugese bankiersfamilie Lopes Suasso. Het landhuis staat dan nog aan de linkerkant van de huidige oprijlaan, ter hoogte van de huidige kassen en dienstwoningen.

Begin 19e eeuw wordt op Voorlinden een park in landschapsstijl aangelegd, naar ontwerp van J.D. Zocher sr (1791-1870) en later aangevuld door zijn zoon J.D. Zocher jr (1820-1915).

Wanneer Voorlinden in handen van jonkheer Ir. Hugo Loudon (1860-1941) komt, geeft deze in 1912 opdracht tot het bouwen van het huidige landhuis naar ontwerp van de Britse architect R.J. Johnston. Ook de omliggende tuin, met de kenmerkende geometrische indeling en gemetselde terrassen, is door Johnston ontworpen. De verschillende dienstwoningen, onder andere ‘Klein Voorlinden’ en de stallen op het landgoed heeft hij ook bedacht.

In dezelfde periode ontwerpt de landschapsarchitect Leonard Springer (1855-1940) opnieuw het landgoed en creëert nieuwe zichtlijnen. De combinatie van inheemse en exotische boomsoorten is van zijn hand.

image description

Ets uit circa 1912, met het landhuis en tuinen naar ontwerp van R.J. Johnston.

Bomen op Voorlinden

Leonard Springer plant rond 1913 zowel inheemse als exotische bomen aan. De niet-inheemse bomen zijn vooral neergezet op nadrukkelijke zichtlocaties in het park, langs de paden en aan de randen van het open veld. Sommige van deze bijzondere bomen sieren Voorlinden nog steeds, zoals de moerascipres langs de toegangsweg en de trompetboom en zilveresdoorn in de noordwestelijk bosrand voor het landhuis.

PTT

De PTT

In 1950 wordt Voorlinden betrokken door het Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie. Het landhuis fungeert dan als opleidingscentrum voor ‘hoge ambtenaren’. Medewerkers wonen hier gedurende hun opleiding intern. Later wordt het landhuis door de PTT gebruikt voor recepties en klantenontvangsten.

Het landhuis, de toegangspoort, de stallen en de dubbele dienstwoningen op Voorlinden zijn rijksmonumenten.

Bekijk ook
Bibliotheek-02-1920px

Bibliotheek

De bibliotheek telt zo’n 40.000 titels over de verschillende kunstenaars in onze collectie.

Wandelen-1920px

Wandelen

Voorlinden is gelegen tegen de rand van de Wassenaarse duinen. Bos, waterpartijen en weide kenmerken het landschap. Geniet van de natuur tijdens een wandeling op het landgoed.

vB_Voorlinden_zalen_HR_adobe1998-23_crop

Restaurant

Ook zonder museumticket ben je meer dan welkom in het restaurant.