fbpx Beeldbepalers: Rinus Van de Velde - Museum Voorlinden
Events

Beeldbepalers: Rinus Van de Velde

zaterdagavond 6 mei
tussen 20.00 en 22.00 uur

Naar aanleiding van de solotentoonstelling The Armchair Voyager organiseert De Balie in samenwerking met Voorlinden op zaterdagavond 6 mei een nieuwe bijeenkomst in de serie Beeldbepalers. Samen met Rinus Van de Velde, schrijver Rob van Essen en anderen onderzoekt het Amsterdamse debatcentrum tussen 20.00 en 22.00 uur het makerschap van Rinus en de grenzen van de verbeelding.

Koop tickets bij De Balie!

Van monumentale houtskooltekeningen en kleurige oliepastels, voorzien van verwarrende of verhelderende bijschriften, tot een levensgrote auto van karton en een surrealistische roadtrip film: Rinus Van de Velde is een ware totaalkunstenaar, altijd op zoek naar de grens tussen fictie en werkelijkheid.

Hij creëert daarbij zijn eigen mythe van de kunstenaar. Met zijn werk verbeeldt hij een leven dat hij zelf nooit heeft geleefd. De kunstenaar die bij voorkeur zijn atelier niet uitkomt, is in zijn tekeningen een pleinairist, loopt mee met David Hockney en neemt het op tegen de beroemde schaker Bobby Fischer. Wanneer je de tentoonstelling bij Voorlinden binnenkomt, zie je meteen een masker van het hoofd van de kunstenaar. Maar wie is Rinus Van de Velde eigenlijk?

Rinus Van de Velde | Prop, Car, 2018
Courtesy Tim Van Laere Gallery, Antwerp

Beeldbepalers bij De Balie

Voor de serie Beeldbepalers nodigt De Balie toonaangevende kunstenaars uit Nederland en België uit om uit hun atelier te komen en in aanwezigheid van publiek hun gedachten te delen over hun werk en deze tijd. Voor één avond mogen ze De Balie als laboratorium gebruiken. In samenwerking met anderen presenteren zij nieuw werk of zetten hun bestaande werk in een ander daglicht. Eerdere Beeldbepalers waren Marlene Dumas, Berend Strik, Joep van Lieshout, Barbara Visser en Jan Dibbets.