fbpx
Home

Shilpa Gupta – Where do I begin

17 februari - 1 juli 2017

Museum Voorlinden presenteert van 17 februari tot en met 1 juli 2017 een tentoonstelling van Shilpa Gupta (1976): “Where do I begin”. In en om het museum zal een selectie te zien zijn van werken gemaakt door deze multidisciplinaire Indiase kunstenaar uit Mumbai. Grenzen in de breedste zin van het woord, fascineren haar mateloos. Van geografische en politieke grenzen tot meer sociale en persoonlijke grenzen. Ze is geïnteresseerd in de menselijke perceptie, de manier waarop we naar anderen kijken, hoe we naar onszelf kijken en hoe we onszelf definiëren. 

Het begrip ‘grens’ is in haar kunst zeer rekbaar. Haar thuisland India, de globalisering die het land vanaf de jaren negentig sterk heeft beïnvloed en de sociale en politieke vraagstukken die daaruit voort zijn gekomen, vormen het uitgangspunt voor haar werk. In een tijd waarin de wereld binnen handbereik ligt en steeds gemakkelijker te bereizen is, lijken wij landsgrenzen steeds harder te af te bakenen. Ze stelt vragen bij onze kunstmatig geconstrueerde staatsgrenzen, die vaak jonger zijn dan de culturen die zich erin bewegen. Gupta’s werk is nooit eenduidig politiek en noemt haar werk zelf liever ‘everyday art’, omdat ze direct reageert op haar dagelijkse observaties.

“I am constantly drawn to perception, and therefore definitions, and how these get stretched, or even trespassed” – Shilpa Gupta

Sleeuwits-Voorlinden-Gulpta-6-usm_4000px

In haar – vaak interactieve – werken speelt de beschouwer een onmiskenbare rol. Gupta’s kunstwerken zijn niet zozeer een esthetische manifestatie van haar eigen ideeën, maar gaan juist een dialoog aan met de kijker. De werken bestaan bij de gratie van de beschouwers die met hun eigen context, associaties en herinneringen keer op keer een andere betekenis aan het werk geven.

Directeur Suzanne Swarts: “Gupta weet met bijzonder weinig middelen – een enkele zin, een katoenen draad, een simpele opdracht – onmiddellijk de kijker een sleutel te geven tot zijn eigen universum van associaties en beelden. Ze verleidt je een standpunt in te nemen, niet alleen over hoe je je verhoudt tot het werk maar ook tot de wereld.”

Voorlinden-Shilpa-Gulpta-Sleeuwits-finalmetusm (3 van 5)_1920px

Shilpa Gupta (1976) studeerde in 1997 af in beeldhouwkunst aan de Sir J.J. School of Fine Arts in Mumbai. Sindsdien heeft ze solotentoonstellingen gehad in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, India, Parijs en Italië. In 2015 presenteerde ze haar werk in de duotentoonstelling ‘My East is Your West’ tijdens de Biënnale van Venetië in Palazzo Benzon. Ze heeft deelgenomen aan onder andere de 8e Biënnale van Berlijn en de Yokohama Triennale ’08 en haar werk is wereldwijd tentoongesteld in instituten en musea als het Tate Modern, Londen, Serpentine Gallery, Londen, Solomon R. Guggenheim Museum, New York en Louisiana Museum, Humlebæk.

Sleeuwits-Voorlinden-Gulpta-1-usm_2500px