fbpx
Home

Rodney Graham – That’s not me

1 juli - 17 september 2017

‘That’s not me’ nodigt de bezoeker uit de wereld van de Canadese kunstenaar Rodney Graham te betreden; één van de meest consistente, innovatieve en invloedrijke kunstenaars van de afgelopen 40 jaar. Het is voor het eerst dat zijn recente werk op grote schaal in Nederland is te zien. Op humorvolle en intelligente wijze bevraagt Graham zijn eigen identiteit en wat het betekent om vandaag de dag een kunstenaar te zijn.

De kunstenaar kruipt in de huid van verschillende personages, zoals een amateurkunstenaar, vuurtorenwachter, sous-chef, muzikant of antiquair. Graham kiest voor fictionele archetypes, vaak gebaseerd op oude schilderijen, films of juist eenvoudige observaties van het dagelijks leven in zijn woonplaats Vancouver. Het zijn gedaanteverwisselingen naar personages waarvan de kunstenaar zich kan voorstellen dat zijn leven ook zo had kunnen zijn als het een andere wending had genomen. Grahams werk kenmerkt zich door een genre overstijgend oeuvre; naast fotografie, omvat zijn werk muziek, film, installaties en schilderkunst.

Deze show concentreert zich op Grahams werk van de afgelopen 10 jaar, waarin de kunstenaar zich meer is gaan richten op monumentale lichtbakken. Graham maakt narratieve werken boordevol met referenties naar kunstgeschiedenis, film en literatuur. In zijn geënsceneerde beelden laat hij de kijker zeer uiteenlopende invloeden ontdekken van onder andere Marcel Duchamp, Sigmund Freud, Alfred Hitchcock, de Gebroeders Grimm, Black Sabbath en Kurt Cobain. Met één been in de kunsthistorie en het andere in de popcultuur bevraagt Graham zijn eigen identiteit. Ondanks de veelgelaagde en complexe kunstwerken is het werk van Graham door zijn gevatheid en humor zeer uitnodigend voor de kijker.

RG_Newspaper-Man_600px

Newspaper Man | 2017
Collection museum Voorlinden

Bijzonder is dat het museum naast tientallen monumentale lichtbakken – ingelijste kleurendia’s die van achteren worden belicht – ook een aantal rekwisieten toont, die Graham maakte voor de mise-en-scènes als studie en ter verdieping voor zijn werk. De tentoonstelling besteedt ook aandacht aan Grahams liefde voor film en aan zijn werk als muzikant.

Rodney Graham (1949) is kunstenaar en muzikant, woont en werkt in Vancouver, Canada. De kunstenaar wordt geassocieerd met de Vancouver School van ‘post-conceptual photography’ die in de jaren ‘80 ontstond, waar onder andere Jeff Wall en Stan Douglas ook toe worden gerekend. In 1997 representeerde hij Canada op de 47ste Biënnale van Venetië. Het werk van Graham zit in belangrijke museale collecties zoals Tate Londen, MoMA New York, Centre Pompidou Parijs en wordt internationaal tentoongesteld. Recent bracht The Rodney Graham Band het nieuwe album Gondoliers uit.

Voor deze show werkt museum Voorlinden nauw samen met de kunstenaar en BALTIC Centre for Contemporary Art Gateshead. Een deel van de tentoonstelling zal doorreizen naar het Irish Museum of Modern Art (IMMA) in Dublin.

RG_Smoke-Break-2-(Drywaller)_600px

Smoke Break 2 (Drywaller) | 2012
Courtesy the artist and Hauser & Wirth