fbpx Voorlinden Klassiek - Voorlinden
Activiteiten

Voorlinden Klassiek

Jong talent brengt op de eerste maandagochtend van de maand een ode aan klassieke meesters; dat is het concept van Voorlinden Klassiek. De concerten worden gehouden in het auditorium van het museum en na afloop van het concert kun je de tentoonstellingen bezoeken. Het programma van Voorlinden Klassiek is deels opgesteld in samenwerking met de Stichting Eigen Muziekinstrument.  

Tickets zijn 30 euro inclusief entree museum en kun je alleen online kopen:

Koop je ticket

Tijdschema

9.15 uur Restaurant open voor koffie & thee
9.30 uur Garderobe in het museum open
9.40 uur Auditorium open
10.00 uur Start concert
11.00 uur Einde concert
Na afloop kun je het museum bezoeken.

 


Programma

Maandag 1 juli 2024

Op haar vijfde startte Yang Yang Cai met pianolessen bij Noor Relijk. Later studeerde ze bij Jan Wijn en groeide ze uit tot prijswinnend pianotalent: ze won onder andere het Nationaal Concours Jong Muziektalent en prestigieuze Grand Prix Youri Egorov in de internationale YPF Piano Competition. In 2023 bracht ze haar internationale debuutalbum La Leggierrezza uit met de pianowerken van Liszt. Bij Voorlinden speelt ze Chopin en Stravinsky.

Yang Yang Cai (foto: Allard Willemsen)

Eerder in deze reeks

Maandag 6 mei 2024

Matteo Myderwyk is opgeleid als klassiek pianist, maar maakte zich al snel los van oude muzikale helden als Bach, Liszt en Messiaen. Hij dook in de wereld van free-jazz en leerde te improviseren met verschillende soorten instrumenten. Nu breekt hij met tradities en bedenkt hij zijn eigen neo-klassieke composities. Inmiddels heeft hij zeven albums op zijn naam staan, waaronder het meest recente Veluwe Suite, waarvoor hij werd genomineerd voor een Edison. Bij Voorlinden speelt hij zijn composities A brief nostalgia (2023) en Renaissance (2024).

Matteo Myderwyck (foto: Lisa Hussaarts)

Maandag 11 september 2023*

Achter de gloednieuwe concertvleugel van Steinway & Sons mogen drie jonge talenten plaatsnemen:

Alexandra Kaptein won al op 6-jarige leeftijd het pianoconcours Jugend musiziert in Duitsland. Hierna volgde een lange reeks nationale en internationale pianoconcoursen door heel Europa. Momenteel volgt ze een master aan het Conservatorium van Amsterdam. Bij Voorlinden speelt ze Gute Nacht en Der Lindenbaum van Franz Schubert/Franz Liszt en Piano Sonata Nr. 3 in f, Op. 14 en Allegro brillante van Robert Schumann.

Ischico Velzel neemt je graag mee in de wereld van klassieke muziek en legt daarbij avontuurlijke verbindingen met andere genres en disciplines. Ze haalde haar master aan The Royal Conservatoire of Scotland én aan het Conservatori Superieur de Música del Liceu en won de Lamond Prize. Ze speelt bij Voorlinden El Puerto van Isaac Albéniz, Prelude en Capriccio van Arno Babajanian en Sonate Nr. 1 van Zara Levina.

Kasper Schonewille volgde Mendelssohns voetsporen in Groot-Brittannië en bracht in 2023 zijn debuut-cd en boekje Mendelssohn in Schotland en Wales uit. Hij behaalde zijn masterdiploma aan de Robert-Schumann-Hochschule in Düsseldorf en speelt Fantaisie ou Caprice Op. 16 en ll. Scherzo van Felix Mendelssohn en Andante spianato et Grande polonaise brillante Op. 22 van Frédéric Chopin.

Alexandra Kaptein (foto: Alex Schroder), Ischico Velzel en Kasper Schonewille

Maandag 6 november 2023*

Klarinet en strijkkwartet; een van de meest magische kamermuziek bezettingen die men kan vinden. Klarinettist Gerbrich Meijer is finalist van Dutch Classical Talent en studeert voor haar solistendiploma aan het Koninklijk Conservatorium in Kopenhagen. Samen met het ADAM Quartet, dat wordt begeleid door Marc Danel aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie (NSKA), brengt ze het beroemde klarinetkwintet van Wolfgang Amadeus Mozart. Ook spelen ze werken van de Brits-Afrikaanse Samuel Coleridge-Taylor en de Afro-Amerikaanse Florence Price. Deze modern-klassieke componisten hebben eind 19de en begin 20ste prachtige muziek geschreven, maar zijn daarna onterecht in vergetelheid geraakt.

Gerbrich Meijer en het ADAM Quartet (foto: Juri Hiensch)

Maandag 4 december 2023*

Lucie Horsch won de Nederlandse Muziekprijs en is bekend als ambassadeur van de blokfluit. Ze behaalde ook haar bachelordiploma piano en debuteerde vorig jaar als zangeres, waarvoor ze nu een masteropleiding aan het Conservatorium van Amsterdam volgt. Bij Voorlinden toont ze haar veelzijdigheid. Met Ramon van Engelenhoven aan de piano brengt ze een uitbundige verzameling volksliederen in 5 verschillende talen ten gehore, waaronder werken van Brahms, Debussy, De Falla en Bartók.

Lucie Horsch en Ramon van Engelenhoven (foto: Marco Borggreve)

 

Maandag 8 januari 2024*

Joost Willemze is één van de grootste Nederlandse harptalenten. Met zijn prachtige klank en heldere virtuositeit won hij de afgelopen jaren een groot aantal prijzen op internationale harpconcoursen van Portugal tot Wales, en van New York tot Zuid-Korea. Bij Voorlinden brengt hij een bijzondere selectie, met Fantasia Nr. 3 in D mineur van Wolfgang Amadeus Mozart (arr. Julia Rovinsky), Pièce Symphonique van Henriette Renié, Northern Wind van Uri Brener en Le Jardin Mouillé van Jacques de la Presle.
Het Animato Kwartet is een van de meest veelbelovende strijkkwartetten van Nederland. Het staat bekend om haar intense en krachtige spel en grote podiumuitstraling. In hun programma’s combineren de vier musici zowel klassieke werken uit het strijkkwartetrepertoire als hedendaagse composities, die soms speciaal voor hen zijn gemaakt. Bij Voorlinden spelen ze Strijkkwartet Nr. 1 in g van Edvard Grieg.

Joost Willemze en het Animato Kwartet (foto’s: Marco Borggreve)

Maandag 5 februari 2024*

Het Dianto Reed Quintet bestaat uit vijf jonge, Spaanse rietblazers. Door klarinet, basklarinet, fagot, saxofoon en hobo te combineren heeft dit ensemble een verscheidenheid aan timbres en een uniek eigen geluid vol energie en verrassingen, met een sterke interactie tussen de musici en het publiek. Het quintet won de Eerste Prijs bij het Grachtenfestival Concours en de publieksprijs tijdens Dutch Classical Talent 22/23 met Identidades: la magia del duende. Deze voorstelling vol Spaanse muziek, met fragmenten van dichter Federico Garcia Lorca, kun je bij Voorlinden ervaren. Het is een uitnodiging om de duende te ervaren, een gevoel van melancholie, flow of bezieling.

Dianto Reed Quintet (foto: Marco Borggreve)

Maandag 11 maart 2024*

Het Nederlands-Portugese MAAT Saxophone Quartet won Prémio Jovens Músicos, de meest prestigieuze klassieke muziek competitie in Portugal, en de Dutch Classical Talent Award 2022. Onder leiding van Marc Danel bewerkt het ensemble bij de Nederlandse Strijkkwartetacademie het traditionele strijkkwartetrepertoire voor saxofoon. In Voorlinden brengen ze hun nieuwe project, No one is too small, waarin ze oproepen om in actie te komen tegen klimaatverandering. In deze meeslepende concertervaring versmelten ze tekeningen van de Bonairiaanse kunstenaar Adriana Oliveira met hedendaagse muziek van de jonge componisten Peter Vigh, Camiel Jansen, Frieda Gustavs, Camila Menino, Ana Roque en Luís Tinoco.

MAAT Saxophone Quartet (foto: Sofia Pinto)

Maandag 1 april 2024*

Prijswinnend harpist Marleen de Bakker treedt regelmatig op als solist en in kamermuziekzetting. Ze is ook een veelgevraagd orkestharpist en speelt regelmatig bij bijvoorbeeld het Koninklijk Concertgebouw Orkest, Noord Nederlands Orkest en Nederlands Philharmonisch Orkest. Bij Voorlinden speelt ze harpsolo’s van Nino Rata en Benjamin Britten.

De vier jonge, ambitieuze en gepassioneerde strijkers van het Felix Quartet vonden elkaar in hun gemeenschappelijke liefde voor kamermuziek tijdens de coronalockdown. Samen creëren zij een unieke stem in de kamermuziek met hun virtuoze, intieme en vurige spel. Eerder trad het strijkkwartet tijdens hun studie al samen op met het European Union Youth Orchestra en de Academie van het Koninklijk Concertgebouw. Bij Voorlinden spelen ze werk van Shostakovich en Beethoven.

Felix Quartet (foto: Milagro Elstak), Marleen de Bakker (foto: Nike Martens)


* In samenwerking met Stichting Eigen Muziekinstrument.