fbpx Voorlinden Klassiek - Museum Voorlinden
Activiteiten

Voorlinden Klassiek

Vanaf november spelen elke maand jonge muzikale talenten van de Stichting Eigen Muziekinstrument in het auditorium van het museum een speciale klassieke compositie tijdens Voorlinden Klassiek. Na afloop van het concert kun je het museum bezoeken. 

Tickets zijn 30 euro inclusief entree museum. Tijdens de tentoonstelling van Anselm Kiefer geldt een toeslag van 2,50 euro.

Koop je ticket

Tijdschema

9.15 uur Restaurant open voor koffie & thee
9.30 uur Garderobe in het museum open
9.40 uur Auditorium open
10.00 uur Start concert
11.00 uur Einde concert
Na afloop kun je het museum bezoeken.

 


Programma

Maandag 6 november 2023

Klarinet en strijkkwartet; een van de meest magische kamermuziek bezettingen die men kan vinden. Klarinettist Gerbrich Meijer is finalist van Dutch Classical Talent en studeert voor haar solistendiploma aan het Koninklijk Conservatorium in Kopenhagen. Samen met het ADAM Quartet, dat wordt begeleid door Marc Danel aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie (NSKA), brengt ze het beroemde klarinetkwintet van Wolfgang Amadeus Mozart. Ook spelen ze werken van de Brits-Afrikaanse Samuel Colridge-Taylor en de Afro-Amerikaanse Florence Price. Deze modern-klassieke componisten hebben eind 19de en begin 20ste prachtige muziek geschreven, maar zijn daarna onterecht in vergetelheid geraakt.

Gerbrich Meijer en het ADAM Quartet (foto: Juri Hiensch)

Maandag 4 december 2023

Lucie Horsch won de Nederlandse Muziekprijs en is bekend als ambassadeur van de blokfluit. Ze behaalde ook haar bachelordiploma piano en debuteerde vorig jaar als zangeres, waarvoor ze nu een masteropleiding aan het Conservatorium van Amsterdam volgt. Bij Voorlinden toont ze haar veelzijdigheid. Met Ramon van Engelenhoven aan de piano brengt ze een uitbundige verzameling volksliederen in 5 verschillende talen ten gehore, waaronder werken van Brahms, Debussy, De Falla en Bartók.

Lucie Horsch en Ramon van Engelenhoven (foto: Marco Borggreve)

Maandag 8 januari 2024

Joost Willemze is één van de grootste Nederlandse harptalenten. Met zijn prachtige klank en heldere virtuositeit won hij de afgelopen jaren een groot aantal prijzen op internationale harpconcoursen van Portugal tot Wales, en van New York tot Zuid-Korea. Bij Voorlinden brengt hij een bijzondere selectie, met Fantasia Nr. 3 in van Wolfgang Amadeus Mozart (arr. Julia Rovinsky), Pièce Symphonique van Henriette Renié, Northern Wind van Uri Brener en Le Jardin Mouillé van Jacques de la Presle.
Het Animato Kwartet is een van de meest veelbelovende strijkkwartetten van Nederland. Het staat bekend om haar intense en krachtige spel en grote podiumuitstraling. In hun programma’s combineren de vier musici zowel klassieke werken uit het strijkkwartetrepertoire als hedendaagse composities, die soms speciaal voor hen zijn gemaakt. Bij Voorlinden spelen ze Strijkkwartet Nr. 1 in g van Edvard Grieg.

Joost Willemze en het Animato Kwartet (foto’s: Marco Borggreve)

Maandag 5 februari 2024

Het Dianto Reed Quintet bestaat uit vijf jonge, Spaanse rietblazers. Door klarinet, basklarinet, fagot, saxofoon en hobo te combineren heeft dit ensemble een verscheidenheid aan timbres en een uniek eigen geluid vol energie en verrassingen, met een sterke interactie tussen de musici en het publiek. Het quintet won de Eerste Prijs bij het Grachtenfestival Concours en de publieksprijs tijdens Dutch Classical Talent 22/23 met Identidades: la magia del duende. Deze voorstelling vol Spaanse muziek, met fragmenten van dichter Federico Garcia Lorca, kun je bij Voorlinden ervaren. Het is een uitnodiging om de duende te ervaren, een gevoel van melancholie, flow of bezieling.

Dianto Reed Quintet (foto: Marco Borggreve)

Maandag 11 maart 2024

Het Nederlands-Portugese MAAT Saxophone Quartet won Prémio Jovens Músicos, de meest prestigieuze klassieke muziek competitie in Portugal, en de Dutch Classical Talent Award 2022. Onder leiding van Marc Danel bewerkt het ensemble bij de Nederlandse Strijkkwartetacademie het traditionele strijkkwartetrepertoire voor saxofoon. In Voorlinden brengen ze hun nieuwe project,  No one is too small. waarin ze oproepen om in actie te komen tegen klimaatverandering. In deze meeslepende concertervaring versmelten ze tekeningen van Bonairiaanse kunstenares Adriana Oliveira met hedendaagse muziek van de jonge componisten Peter Vigh, Camiel Jansen, Frieda Gustavs, Camila Menino, Ana Roque en Luís Tinoco.

MAAT Saxophone Quartet (foto: Sofia Pinto)

Maandag 1 april 2024

Het Behn Quartet won de Orlando International Chamber Music Competition 2017 en was Associate Ensemble aan het Royal Birmingham Conservatoire. Het kwartet heeft een indrukwekkende reputatie opgebouwd met opnamen voor Linn Records, optredens tijdens het West Cork Chamber Music Festival, de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam, in Wigmore Hall London en het Concertgebouw Amsterdam. Ook brachten ze de wereldpremière van Sir Peter Maxwell Davies’ laatste werk. Bij Voorlinden spelen ze onder andere werk van de vrouwelijke componisten Germaine Tailleferre, lid van beroemd componistencollectief Le Six, en de Poolse sterviolist en componist Grazyna Bacewicz.

Behn Quartet

Eerder in deze reeks

Maandag 11 september 2023 (première)

Achter de gloednieuwe concertvleugel van Steinway & Sons mogen drie jonge talenten plaatsnemen:

Alexandra Kaptein won al op 6-jarige leeftijd het pianoconcours Jugend musiziert in Duitsland. Hierna volgde een lange reeks nationale en internationale pianoconcoursen door heel Europa. Momenteel volgt ze een master aan het Conservatorium van Amsterdam. Bij Voorlinden speelt ze Gute Nacht en Der Lindenbaum van Franz Schubert/Franz Liszt en Piano Sonata Nr. 3 in f, Op. 14 en Allegro brillante van Robert Schumann.

Ischico Velzel neemt je graag mee in de wereld van klassieke muziek en legt daarbij avontuurlijke verbindingen met andere genres en disciplines. Ze haalde haar master aan The Royal Conservatoire of Scotland én aan het Conservatori Superieur de Música del Liceu en won de Lamond Prize. Ze speelt bij Voorlinden El Puerto van Isaac Albéniz, Prelude en Capriccio van Arno Babajanian en Sonate Nr. 1 van Zara Levina.

Kasper Schonewille volgde Mendelssohns voetsporen in Groot-Brittannië en bracht in 2023 zijn debuut-cd en boekje Mendelssohn in Schotland en Wales uit. Hij behaalde zijn masterdiploma aan de Robert-Schumann-Hochschule in Düsseldorf en speelt Fantaisie ou Caprice Op. 16 en ll. Scherzo van Felix Mendelssohn en Andante spianato et Grande polonaise brillante Op. 22 van Frédéric Chopin.

Alexandra Kaptein (foto: Alex Schroder), Ischico Velzel en Kasper Schonewille