fbpx Highlights - Museum Voorlinden
Bezoek

Highlights

Bezoek de Highlights in museum Voorlinden. Het zijn stuk voor stuk belevingskunstwerken. Ze laten zich niet beschrijven – je moet ze ondergaan.

leandro-erlich-swimming-pool

Swimming Pool

Leandro Erlich ontwierp zijn Swimming Pool speciaal voor Voorlinden. Hij gaf zijn kunstwerk alle kenmerken van een echt zwembad, inclusief het herkenbare zwembadblauw op de wanden, de typerende lampen en zelfs een echt trapje waarlangs je lijkt te kunnen afdalen. Toch kun je als bezoeker op de bodem lopen zonder nat te worden. Leandro Erlich speelt graag met het oog. Hij tovert alledaagse ruimtes om tot absurde situaties. De kunstenaar wil zo een belevenis creëren die de kijker laat nadenken over de werkelijkheid om hem heen. Het werk functioneert pas echt in het gebruik door het publiek, vindt hij. Zonder is het niet compleet.

richard-serra-open-ended-voorlinden

Open Ended

De sculptuur Open Ended van de Amerikaanse kunstenaar Richard Serra weegt maar liefst 216 ton. Het cortenstalen werk is 4 meter hoog, 18 meter lang en 7 meter breed. Het is een kunstwerk vol tegenstellingen: het is tegelijk elegant én loodzwaar, industrieel én organisch, statig én speels, hol én bol. Zes gewelfde stalen platen vormen samen een doolhof. Open Ended is een kunstwerk dat je al wandelend moet ervaren.

Yan Pei-Ming

We zien hier op rechts een portret van de Franse realistische schilder Gustave Courbet (1819-1877) en op links een zelfportret van Yan Pei-Ming, beiden afgebeeld op 58-jarige leeftijd. Voordat Pei-Ming in 1980 naar Frankrijk emigreerde was hij al liefhebber van het werk van Courbet. ‘Courbet is belangrijk voor mij omdat hij een schilders’ schilder is. Hij bestrijkt zo’n breed scala aan onderwerpen. Hij kan het allemaal.’ In een kort tijdsbestek weet Pei-Ming doeltreffend nat-in-nat te schilderen. Hiervoor brengt hij zijn olieverf aan met lange stokken met kwasten op het metershoge doek.

Carsten Höller

In de lucht zweeft een mobiel met zeven vogelkooien, bewoond door de Waterslager zangkanaries. In dit werk zit een meetkundige formule  verstopt: de stangen van de kanariemobiel zijn zowel horizontaal als verticaal telkens precies de helft van de vorige stang. Al zijn leven lang is Carsten Höller gefascineerd door vogels; thuis heeft hij een grote volière. De kunstenaar is geboeid door de onmogelijkheid om dieren volledig te begrijpen.

Pudelhaube

Kledingstukken kunnen ook zonder hun menselijke drager een sculptuur zijn volgens Erwin Wurm. De kunstenaar ziet kledingstukken als een tweede huid. Het heeft een beschermende functie, je kan je ermee omhullen en het geeft je een gevoel van geborgenheid. Dit geldt ook voor deze uitvergrote muts, het kunstwerk creëert een plek waar je kan schuilen. Erwin nodigt
je uit om onder de muts te gaan staan, want daarmee maak jij het kunstwerk af.

Ai Weiwei

Deze 23 stoelen maken onderdeel uit van Fairytale – 1001 Chairs, bestaand uit 1001 stoelen afkomstig uit de Qing-dynastie (1644-1911). Het is een maatschappelijk kunstwerk, dat Ai Weiwei maakte voor de Documenta in 2007, een vijfjaarlijkse kunstmanifestatie in Duitsland. Via zijn blog nodigde Ai Weiwei 1001 Chinese burgers uit om twintig dagen naar Kassel te komen. Het was een dwarsdoorsnede van de bevolking, van wie de meesten hun gemeenschap nog nooit hadden verlaten, laat staan dat zij durfden te dromen van een reis naar het buitenland. Voor de kunstenaar zijn persoonlijke ervaringen het fundament voor maatschappelijke verandering.

Cattelan_untitled-museum-voorlinden

Maurizio Cattelans miniliftjes

Vanwege onderhoudswerkzaamheden zijn de liftjes op dit moment niet te zien. 

In museum Voorlinden zijn wel heel bijzondere liften te vinden: ze zijn net iets hoger dan de enkels van een volwassene. De liften gebouwd op een schaal van 1:7,5 en verdwijnen naar een onbekende bestemming in een gebouw dat geen verdiepingen telt. De kunstenaar Maurizio Cattelan speelt met zijn miniatuurliftjes een kopieer- en verkleinspel dat je met andere ogen naar de realiteit laat kijken. Herkenning en vervreemding gaan hand in hand – precies waar het de kunstenaar om te doen is.

james-turrell-skyspace-voorlinden

Skyspace

Vanwege crowd control is de Skyspace van James Turrell op dit moment niet te bezoeken.

Speciaal voor museum Voorlinden ontwierp James Turrell een Skyspace: een ruimte met een vierkant gat in het dak, waardoor je recht naar boven kijkt. Zo zie je de lucht zoals je die nog nooit hebt gezien. Voor deze Skyspace stelde de kunstenaar een lichtprogramma samen dat rekening houdt met de schemering in Wassenaar. Het zachte, natuurlijke licht contrasteert met de felle, bijna tastbare kleuren van de lampen. Het resultaat is adembenemend. Op speciale momenten is het mogelijk het Twilight-programma van James Turrells Skyspace te ervaren. We informeren je graag via onze nieuwsbrief en website wanneer het zover is. Let op: in geval van regen of sneeuw is er kans op slipgevaar en zal Skyspace tijdelijk gesloten worden.