fbpx Highlights - Museum Voorlinden
Bezoek

Highlights

Bezoek de Highlights in museum Voorlinden. Het zijn stuk voor stuk belevingskunstwerken. Ze laten zich niet beschrijven – je moet ze ondergaan.

leandro-erlich-swimming-pool

Swimming Pool

Leandro Erlich ontwierp zijn Swimming Pool speciaal voor Voorlinden. Hij gaf zijn kunstwerk alle kenmerken van een echt zwembad, inclusief het herkenbare zwembadblauw op de wanden, de typerende lampen en zelfs een echt trapje waarlangs je lijkt te kunnen afdalen. Toch kun je als bezoeker op de bodem lopen zonder nat te worden. Leandro Erlich speelt graag met het oog. Hij tovert alledaagse ruimtes om tot absurde situaties. De kunstenaar wil zo een belevenis creëren die de kijker laat nadenken over de werkelijkheid om hem heen. Het werk functioneert pas echt in het gebruik door het publiek, vindt hij. Zonder is het niet compleet.

richard-serra-open-ended-voorlinden

Open Ended

De sculptuur Open Ended van de Amerikaanse kunstenaar Richard Serra weegt maar liefst 216 ton. Het cortenstalen werk is 4 meter hoog, 18 meter lang en 7 meter breed. Het is een kunstwerk vol tegenstellingen: het is tegelijk elegant én loodzwaar, industrieel én organisch, statig én speels, hol én bol. Zes gewelfde stalen platen vormen samen een doolhof. Open Ended is een kunstwerk dat je al wandelend moet ervaren.

ron mueck museum voorlinden

Ron Mueck

Ron Mueck maakt hyperrealistische mensfiguren, die hij tot in het kleinste detail uitwerkt. Ze lijken van vlees en bloed, maar verworden door hun schaal tot sprookjesachtige reuzen. Met Couple under an Umbrella (2013) verbeeldt de kunstenaar de gewone mens, maar exact twee keer zo groot als wij. Toch zijn het geen portretten van bestaande personen. Ze hebben iets universeels: iedere toeschouwer kan zich in hen herkennen, ondanks hun bijzondere formaat.

Cattelan_untitled-museum-voorlinden

Maurizio Cattelans miniliftjes

In museum Voorlinden zijn wel heel bijzondere liften te vinden: ze zijn net iets hoger dan de enkels van een volwassene. De liften gebouwd op een schaal van 1:7,5 en verdwijnen naar een onbekende bestemming in een gebouw dat geen verdiepingen telt. De kunstenaar Maurizio Cattelan speelt met zijn miniatuurliftjes een kopieer- en verkleinspel dat je met andere ogen naar de realiteit laat kijken. Herkenning en vervreemding gaan hand in hand – precies waar het de kunstenaar om te doen is.

james-turrell-skyspace-voorlinden

Skyspace

Speciaal voor museum Voorlinden ontwierp James Turrell een Skyspace: een ruimte met een vierkant gat in het dak, waardoor je recht naar boven kijkt. Zo zie je de blauwe lucht zoals je die nog nooit hebt gezien. Met minder goed weer is het dak gesloten en zie je een lichtprogramma dat Turrell speciaal voor deze ruimte componeerde. Daarin speelt de kunstenaar met je waarneming en probeert hij iets ongrijpbaars als licht tastbaar te maken. Voor deze Skyspace stelde Turrell ook een Twilight Experience samen, een lichtprogramma dat precies is afgesteld op de Wassenaarse schemering tijdens de zonsopgang en zonsondergang. Het zachte, natuurlijke daglicht contrasteert dan met de felle, bijna tastbare kleuren van de lampen en het resultaat is werkelijk adembenemend. Dit Twilight-programma is alleen op speciale momenten te ervaren – houd daarvoor onze nieuwsbrief en sociale kanalen in de gaten.

Stabile Polychrome

Prehistorische Venusbeeldjes met een Kim Kardashian-achtige derrière. Aegeïsche afgodsbeeldjes, met ovale, bijna abstracte gezichten. Daar hield Philippe Hiquily (1925-2013) van. Als jongeman bezocht hij regelmatig het Musée de l’Homme om de collectie antropologische voorwerpen te bewonderen. En die bezoekjes hebben een diepgaande invloed op zijn werk gehad. Datzelfde geldt voor de gemotoriseerde en bewegende sculpturen van Alexander Calder. Hij experimenteerde met plaatmetaal snijden en lassen en ontwikkelde zo zijn eigen sculpturale stijl. In Stabile Polychrome (1962) speelt Hiquily met vorm en evenwicht en kun je duidelijk die invloeden en experimenteerdrift herkennen. Het vrolijke sculptuur past bovendien bij het doel van de kunstenaar: kunst moet speels en esthetisch zijn, met beweging en rondingen die het werk een sensuele lading geven.