fbpx Highlights - Belevingskunstwerken - Museum Voorlinden
Home

Highlights

Highlights in het museum

Bezoek de Highlights in museum Voorlinden. Het zijn stuk voor stuk belevingskunstwerken. Ze laten zich niet beschrijven – je moet ze ondergaan.

Bestel je tickets online:

Bestel tickets

leandro-erlich-swimming-pool

Swimming Pool

Leandro Erlich ontwierp zijn Swimming Pool speciaal voor Voorlinden. Hij gaf zijn kunstwerk alle kenmerken van een echt zwembad, inclusief het herkenbare zwembadblauw op de wanden, de typerende lampen en zelfs een echt trapje waarlangs je lijkt te kunnen afdalen. Toch kun je als bezoeker op de bodem lopen zonder nat te worden. Leandro Erlich speelt graag met het oog. Hij tovert alledaagse ruimtes om tot absurde situaties. De kunstenaar wil zo een belevenis creëren die de kijker laat nadenken over de werkelijkheid om hem heen. Het werk functioneert pas echt in het gebruik door het publiek, vindt hij. Zonder is het niet compleet.

richard-serra-open-ended-voorlinden

Open Ended

De sculptuur Open Ended van de Amerikaanse kunstenaar Richard Serra weegt maar liefst 216 ton. Het cortenstalen werk is 4 meter hoog, 18 meter lang en 7 meter breed. Het is een kunstwerk vol tegenstellingen: het is tegelijk elegant én loodzwaar, industrieel én organisch, statig én speels, hol én bol. Zes gewelfde stalen platen vormen samen een doolhof. Open Ended is een kunstwerk dat je al wandelend moet ervaren.

ron mueck museum voorlinden

Ron Mueck

Ron Mueck maakt hyperrealistische mensfiguren, die hij tot in het kleinste detail uitwerkt. Ze lijken van vlees en bloed, maar verworden door hun schaal tot sprookjesachtige reuzen. Met Couple under an Umbrella (2013) verbeeldt de kunstenaar de gewone mens, maar exact twee keer zo groot als wij. Toch zijn het geen portretten van bestaande personen. Ze hebben iets universeels: iedere toeschouwer kan zich in hen herkennen, ondanks hun bijzondere formaat.

Damien Hirst

Damien Hirst klimt ladder op en af om de grote doeken te bewerken met klodders verf en grove kwaststreken. Je voelt de energie en het plezier van de kunstenaar. De roze en witte stippen bloesem liggen op chocoladebruine takken tegen een hemelsblauwe achtergrond. Hidden Secret Blossom (2019) is een viering van de kortstondige schoonheid van de kersenbloesem. Dit werk is nog tot en met 15 mei te zien in het museum.

Ai Weiwei

Deze 23 stoelen maken onderdeel uit van Fairytale – 1001 Chairs, bestaand uit 1001 stoelen afkomstig uit de Qing-dynastie (1644-1911). Het is een maatschappelijk kunstwerk, dat Ai Weiwei maakte voor de Documenta in 2007, een vijfjaarlijkse kunstmanifestatie in Duitsland. Via zijn blog nodigde Ai Weiwei 1001 Chinese burgers uit om twintig dagen naar Kassel te komen. Het was een dwarsdoorsnede van de bevolking, van wie de meesten hun gemeenschap nog nooit hadden verlaten, laat staan dat zij durfden te dromen van een reis naar het buitenland. Voor de kunstenaar zijn persoonlijke ervaringen het fundament voor maatschappelijke verandering. Dit werk is nog tot en met 15 mei te zien in het museum.

Cattelan_untitled-museum-voorlinden

Maurizio Cattelans miniliftjes

Vanwege onderhoudswerkzaamheden zijn de liftjes op dit moment niet te zien. 

In museum Voorlinden zijn wel heel bijzondere liften te vinden: ze zijn net iets hoger dan de enkels van een volwassene. De liften zijn gebouwd op een schaal van 1:7,5 en verdwijnen naar een onbekende bestemming in een gebouw dat geen verdiepingen telt. De kunstenaar Maurizio Cattelan speelt met zijn miniatuurliftjes een kopieer- en verkleinspel dat je met andere ogen naar de realiteit laat kijken. Herkenning en vervreemding gaan hand in hand – precies waar het de kunstenaar om te doen is.

james-turrell-skyspace-voorlinden

Skyspace

Vanwege de geldende coronamaatregelen is de Skyspace op dit moment gesloten. 

Speciaal voor museum Voorlinden ontwierp James Turrell een Skyspace: een ruimte met een vierkant gat in het dak, waardoor je recht naar boven kijkt. Zo zie je de lucht zoals je die nog nooit hebt gezien. Voor deze Skyspace stelde de kunstenaar een lichtprogramma samen dat precies is afgesteld op de Wassenaarse schemering. Het zachte, natuurlijke licht contrasteert met de felle, bijna tastbare kleuren van de lampen. Het resultaat is adembenemend. Op speciale momenten is het mogelijk het Twilight-programma van James Turrells Skyspace te ervaren. We informeren je graag via onze nieuwsbrief en website wanneer het zover is. Let op: in geval van regen of sneeuw is er kans op slipgevaar en zal Skyspace tijdelijk gesloten worden.