fbpx
Home

Highlights

Permanente werken in het museum

De permanent geïnstalleerde werken in Museum Voorlinden zijn stuk voor stuk belevingskunstwerken. Ze laten zich niet beschrijven – je moet ze ondergaan.

 

Tuinen-Achter-1920px-2

image description

Swimming Pool

Leandro Erlich ontwierp zijn Swimming Pool speciaal voor Voorlinden. Hij gaf zijn kunstwerk alle kenmerken van een echt zwembad, inclusief het herkenbare zwembadblauw op de wanden, de typerende lampen en zelfs een echt trapje waarlangs je lijkt te kunnen afdalen. En toch kun je als bezoeker op de bodem lopen zonder nat te worden. Erlich speelt vaker met het oog. Hij tovert alledaagse ruimtes om tot absurde situaties. Erlich wil zo een belevenis creëren die de kijker laat nadenken over op de werkelijkheid om hem heen. Het werk functioneert pas echt in het gebruik door het publiek. Zonder is het werk niet compleet, volgens de kunstenaar.

image description

Skyspace

Speciaal voor museum Voorlinden ontwierp James Turrell een Skyspace: een ruimte met een vierkant gat in het dak, waardoor je recht naar boven kijkt. Zo zie je de lucht zoals je die nog nooit hebt gezien.

Voor deze Skyspace stelde Turrell een lichtprogramma samen dat rekening houdt met de schemering in Wassenaar. Het zachte, natuurlijke licht contrasteert met de felle, bijna tastbare kleuren van de lampen in zijn Skyspace. Het resultaat is adembenemend.

Op gezette momenten is het mogelijk het twilight-programma van Turrells Skyspace te ervaren. Deze momenten vallen buiten de reguliere openingstijden. We informeren je graag via onze nieuwsbrief en website wanneer het mogelijk is het lichtprogramma te ervaren.

In geval van regen of sneeuw is er kans op slipgevaar en zal Skyspace tijdelijk gesloten worden.

Ron Mueck

Sta oog in oog met Couple under an Umbrella van Ron Mueck.

Highlights

Open Ended

De sculptuur Open Ended van de Amerikaanse kunstenaar Richard Serra weegt maar liefst 216 ton. Het cortenstalen werk is 4 meter hoog, 18 meter lang en 7 meter breed. Het is een kunstwerk vol tegenstellingen: het is tegelijk elegant én loodzwaar, industrieel én organisch, statig én speels, hol én bol. Zes gewelfde stalen platen vormen samen een doolhof. Open Ended is een kunstwerk dat je al wandelend moet ervaren.

image description

Maurizio Cattelan

In museum Voorlinden is een wel heel bijzondere lift te vinden: hij is net iets hoger is dan de enkels van een volwassene. De lift is gebouwd op een schaal van 1:7,5 en verdwijnt naar een onbekende bestemming in een gebouw dat geen verdiepingen telt. De kunstenaar Maurizio Cattelan speelt met zijn miniatuurlift een kopieer- en verkleinspel dat je met andere ogen naar de realiteit laat kijken. Herkenning en vervreemding gaan hand in hand – precies waar het de kunstenaar om te doen is.