fbpx
Home

Highlights

Permanente werken in het museum

De permanent geïnstalleerde werken in museum Voorlinden zijn stuk voor stuk belevingskunstwerken. Ze laten zich niet beschrijven – je moet ze ondergaan.

 

Tuinen-Achter-1920px-2

image description

Swimming Pool

Leandro Erlich ontwierp zijn Swimming Pool speciaal voor Voorlinden. Hij gaf zijn kunstwerk alle kenmerken van een echt zwembad, inclusief het herkenbare zwembadblauw op de wanden, de typerende lampen en zelfs een echt trapje waarlangs je lijkt te kunnen afdalen. En toch kun je als bezoeker op de bodem lopen zonder nat te worden. Erlich speelt vaker met het oog. Hij tovert alledaagse ruimtes om tot absurde situaties. Erlich wil zo een belevenis creëren die de kijker laat nadenken over op de werkelijkheid om hem heen. Het werk functioneert pas echt in het gebruik door het publiek. Zonder is het werk niet compleet, volgens de kunstenaar.

image description

Skyspace

Speciaal voor museum Voorlinden ontwierp James Turrell een Skyspace: een ruimte met een vierkant gat in het dak, waardoor je recht naar boven kijkt. Zo zie je de lucht zoals je die nog nooit hebt gezien.

Voor deze Skyspace stelde Turrell een lichtprogramma samen dat rekening houdt met de schemering in Wassenaar. Het zachte, natuurlijke licht contrasteert met de felle, bijna tastbare kleuren van de lampen in zijn Skyspace. Het resultaat is adembenemend.

Op gezette momenten is het mogelijk het twilight-programma van Turrells Skyspace te ervaren. Deze momenten vallen buiten de reguliere openingstijden. We informeren je graag via onze nieuwsbrief en website wanneer het mogelijk is het lichtprogramma te ervaren.

In geval van regen of sneeuw is er kans op slipgevaar en zal Skyspace tijdelijk gesloten worden.

Ron Mueck

Sta oog in oog met Couple under an Umbrella van Ron Mueck.

Highlights

Open Ended

De sculptuur Open Ended van de Amerikaanse kunstenaar Richard Serra weegt maar liefst 216 ton. Het cortenstalen werk is 4 meter hoog, 18 meter lang en 7 meter breed. Het is een kunstwerk vol tegenstellingen: het is tegelijk elegant én loodzwaar, industrieel én organisch, statig én speels, hol én bol. Zes gewelfde stalen platen vormen samen een doolhof. Open Ended is een kunstwerk dat je al wandelend moet ervaren.

image description

Maurizio Cattelan

In museum Voorlinden is een wel heel bijzondere lift te vinden: hij is net iets hoger is dan de enkels van een volwassene. De lift is gebouwd op een schaal van 1:7,5 en verdwijnt naar een onbekende bestemming in een gebouw dat geen verdiepingen telt. De kunstenaar Maurizio Cattelan speelt met zijn miniatuurlift een kopieer- en verkleinspel dat je met andere ogen naar de realiteit laat kijken. Herkenning en vervreemding gaan hand in hand – precies waar het de kunstenaar om te doen is.

image description

Infinity Mirror Room

Beleef de oneindigheid in Yayoi Kusama’s Infinity Mirror Room: Gleaming Lights of the Souls (2008). In deze afgesloten ruimte hangen honderd lampjes die steeds van kleur wisselen en eindeloos worden weerspiegeld. Het is alsof je de deur opent naar een sprookjesachtige wereld en je je in een totaal ander universum waant.

Let op! Om dit werk te bezoeken is op drukke (weekend)dagen een tijdslot nodig. Deze zijn gelimiteerd verkrijgbaar. Om zoveel mogelijk bezoekers de kans te geven het kunstwerk in het echt te beleven, werkt museum Voorlinden met tijdsloten. Een tijdslot kan met een museumticket worden opgehaald in de entreehal van het museum, zolang deze beschikbaar zijn. Hierbij geldt het first come first served-principe. Aan een reservering zijn geen extra kosten verbonden. Het is niet mogelijk een tijdslot voorafgaand aan je bezoek of online te reserveren.

image description

Kusama's Pumpkin

De Japanse kunstenaar Yayoi Kusama (1929) wordt ook wel the princess of polka dots genoemd. Haar schilderijen, sculpturen, installaties en performances hebben één ding gemeen: stippen. Sinds haar jeugd heeft Kusama last van psychoses. Om haar angsten te overwinnen vult ze de ruimte met stippen. Sinds 1948 is de pompoen een terugkerend onderwerp in Yayoi Kusama’s werk. Als klein meisje bezocht Kusama met haar grootvader een kwekerij voor bloemen en pompoenen. Kusama, die als kind al leed aan psychoses, zag daar een reusachtige pompoen en kreeg het waanbeeld waarin de pompoen tegen haar begon te praten. De auditieve en visuele hallucinaties in haar jeugd hebben een blijvende impact. Sinds de jaren negentig maakt Kusama monumentale sculpturen, waaronder deze meer dan twee meter hoge pompoen. Het motief van zwarte stippen op de gele pompoen is afgeleid van het natuurlijke patroon op de kabocha (een Japanse pompoensoort).

image description

Infinity Nets (T.Z.A.)

In 1957 vertrekt Kusama per vliegtuig van Japan naar Amerika, het land van hoop en vrijheid. Vanuit het vliegtuigraampje ontdekt ze het patroon van het infinity net, dat een belangrijke rol in het oeuvre zal innemen. De reflectie van de zon op de flauwe golfjes van de Stille Oceaan vormen een oneindig patroon. Het schilderen ervan is voor haar zowel een obsessieve als een meditatieve handeling. Haar eerste net paintings uit de late jaren ’50 waren wit en gelijk een succes. Meer dan een halve eeuw later komt het patroon nog steeds terug in haar werk.