fbpx Tentoonstellingen - Voorlinden
Bezoek

Tentoonstellingen

Nu

Ron Mueck

29 juni - 17 november 2024

In de zomer van 2024 creëert Voorlinden een buitengewone wereld binnen haar museummuren met een overweldigende solotentoonstelling van Ron Mueck.

Cloudwalker

13 april 2024 - 19 januari 2025

Hoe zou het zijn om in de wolken te lopen? In de tentoonstelling Cloudwalker zie je werk van kunstenaars uit de collectie van Voorlinden die het onmogelijke waarmaken.

stap-in-tour-museum-voorlinden-serra-richard

Highlights

altijd te zien

Sommige werken zijn permanent te zien in museum Voorlinden. Het zijn stuk voor stuk belevingskunstwerken. Ze laten zich niet beschrijven – je moet ze ondergaan.

Verwacht

Michaël Borremans

30 november 2024 - 23 maart 2025

Met zijn raadselachtige beelden weet Michaël Borremans al ruim twee decennia te boeien en te verbazen. Bij Voorlinden kun je de bijzondere magie van zijn schilderijen ervaren.

Archief

Alicja Kwade – Die Notwendigkeit der Dinge

9 maart - 9 juni 2024

De solotentoonstelling van Alicja Kwade bij Voorlinden wordt een avontuurlijke belevenis, waarbij de grenzen van je waarneming worden uitgedaagd.

Philippe Cognée – Le catalogue de Bâle

15 maart - 9 juni 2024

De duizelingwekkende verzameling werken van Le catalogue de Bâle (De catalogus van Basel) van Philippe Cognée is gebaseerd op het aanbod van de prestigieuze kunstbeurs Art Basel.

Sam Taylor-Johnson – Sigh

13 maart - 2 juni 2024

In de video-installatie Sigh van Sam Taylor-Johnson speelt het BBC Concert Orchestra een muziekstuk na zonder instrumenten.

Full Moon

9 september 2023 - 7 april 2024

Het magische licht van de maan brengt al eeuwenlang kunstenaars in vervoering. De fascinatie voor het weerschijnen van de zon op de maan brengt een beweging op gang. Want zoals de zeeën en oceanen meedeinen op de aantrekkingskracht van de maan, inspireren kunstenaars en kunstwerken elkaar. Daarover gaat Full Moon.

Anselm Kiefer – Bilderstreit

14 oktober 2023 - 25 februari 2024

Dankzij zijn eigenzinnige beeldtaal, vol verwijzingen naar geschiedenis, mythologie en literatuur, groeide Anselm Kiefer uit tot een van de grootste kunstenaars van onze tijd. Bij Voorlinden krijgt hij in zijn solotentoonstelling Bilderstreit alle ruimte om de breedte van zijn oeuvre en gebruikte technieken te etaleren.

Museum Voorlinden presenteert vol trots een tentoonstelling van de legendarische Amerikaanse schilder Alex Katz. © Alex Katz, Black Hat 2, 2010, c/o Pictoright Amsterdam 2023 - Albertina, Vienna

Alex Katz

10 juni - 1 oktober 2023

Museum Voorlinden presenteert vol trots een tentoonstelling van de legendarische Amerikaanse schilder Alex Katz. Van 10 juni tot en met 1 oktober kun je een bijzondere selectie uit het rijke oeuvre van de nog altijd actieve 95-jarige kunstenaar zien, waaronder iconische portretten, platte sculpturen (cut-outs) en monumentale landschappen.

Maarten Baas – It’s about time

10 juni - 24 september 2023

In zijn solotentoonstelling It’s about time toont Maarten Baas de belangrijkste klokken uit zijn Real Time-serie, de confronterende installatie I think, therefore I was en de digitale waterval Second Nature. Ook maakte hij speciaal voor de tentoonstelling The Empty Chair, een bijzondere installatie die tot aan de hemel reikt.

Rogier Roeters

10 juni - 24 september 2023

Schaamte, twijfel, angst, verlangen en eenzaamheid: Rogier Roeters prikt in zijn werk precies daar waar het ertoe doet. Met ongelooflijke snelheid weet hij een breed scala aan universele emoties feilloos te reproduceren in zijn tekeningen, van de lach tot de traan. In Voorlinden de veelheid, het rauwe, het grenzeloze, het grappige en het ongefilterde van Roeters’ werk ontdekken.

Tot hier en verder

17 december 2022 - 3 september 2023

Hoe kunnen wij samen een hoopgevend beeld voor de toekomst schetsen in deze bizarre tijden? Museum Voorlinden maakt een pas op de plaats in de nieuwe collectietentoonstelling Tot hier en verder en toont hoe kunstenaars andere wegen verkennen. Dankzij hun verbeeldingskracht ga je zelf ook verlangen naar een nieuw vergezicht en willen bijdragen aan verandering.

Rinus Van de Velde – The Armchair Voyager

11 februari - 29 mei 2023

Met tekeningen, sculpturen, installaties en bewegend beeld creëert Rinus Van de Velde (1983) intrigerende, bijna filmische scènes waarbij elementen uit onze realiteit en zijn verbeelding samenvloeien. Speciaal voor Voorlinden maakt hij een tentoonstelling waarin hij zijn eigen werk combineert met zijn favoriete werken uit de collectie van het museum.

Herwig Ilegems – Head to Head

8 maart - 29 mei 2023

In Head to Head heeft Herwig Ilegems (1962) een letterlijke tête-à-tête met verschillende dieren. Hij legt voorzichtig zijn voorhoofd op de snavel, neus of het voorhoofd van een dier. Laat die dit toe? Ilegems heeft geen idee. Hij wil het dier niet dwingen en probeert daarom een vertrouwensrelatie te laten ontstaan. […]

Philip Vermeulen – Boem BOem

11 februari - 5 maart 2023

Door tennisballen met zo’n 150 tot 160 km per uur, op een afstand van 14 meter, te laten knallen tegen twee geluidsboxen, maakt Philip Vermeulen de meest funky ritmes en strakke beats. Met zijn indrukwekkende installatie en compositie Boem BOem gooide de jonge Hagenees eerder hoge ogen op meerdere festivals, zoals Halle Am Berghain, Berlijn en Mapping Festival Genève. […]

Giuseppe Penone

8 oktober 2022 - 29 januari 2023

De Italiaanse arte-poverakunstenaar Giuseppe Penone (1947) werpt in Voorlinden een nieuw licht op onze relatie met de natuur. De overzichtstentoonstelling omvat zowel vroeg als recent werk, biedt verrassende inzichten en prikkelt alle zintuigen, met iconische sculpturen, ruimtevullende installaties en bescheiden, intieme werken van Penone.

Eija-Liisa Ahtila – Vaakasuora – Horizontal

12 november 2022 - 29 januari 2023

Met de cinematografische installatie Vaakasuora – Horizontal maakt de Finse Eija-Liisa Ahtila een levend, horizontaal georiënteerd portret van de sparrenboom waar je langs kunt lopen.

Art is the Antidote

26 januari - 11 december 2022

Lockdowns, verharding en verdeeldheid? Kunst is hét tegengif! Dat bewijst museum Voorlinden met de nieuwe tentoonstelling Art is the Antidote. Met een flinke dosis sprankelende, geëngageerde en grappige kunstwerken uit de eigen collectie fungeert het museum als oplaadpunt, een plek waar je je weerstand kunt opbouwen. De tentoonstelling is tot en met 11 december 2022 te […]

Antony Gormley – GROUND

26 mei - 25 september 2022

In de zomer van 2022 neemt de wereldberoemde Britse kunstenaar Antony Gormley (1950) het museum en landgoed van Voorlinden over. Met zijn sculpturen, installaties en kunst in de openbare ruimte onderzoekt Gormley de relatie tussen het menselijk lichaam en de ruimte om ons heen. De overzichtstentoonstelling GROUND overloopt zijn omvangrijke oeuvre, van zijn loden sculpturen uit de jaren ’80 tot zijn meest recente installaties. De tentoonstelling is te zien van 26 mei tot en met 25 september 2022.

Beat Zoderer – Less and More

19 februari - 15 mei 2022

Met alledaagse materialen maakt Beat Zoderer kleurrijke objecten, installaties en sculpturen, die telkens een poging vormen om orde in de chaos te scheppen. Beat is één van de meest vooraanstaande kunstenaars van Zwitserland, en toch nog nauwelijks bekend in Nederland. Daar gaat Voorlinden verandering in brengen. De solotentoonstelling is te zien van 19 februari tot en met 15 mei 2022.

Eén en Eén is Drie

8 mei 2021 - 10 mei 2022

De tentoonstelling Eén en Eén is Drie gaat over de kracht van de som der delen. De selectie kunstwerken toont de magie die ontstaat door de optelsom.

Anouk Kruithof – Universal Tongue

9 februari - 8 mei 2022

Kunstenaar Anouk Kruithof onderzocht samen met 52 researchers van over de hele wereld dansvideo’s op YouTube, Facebook en Instagram. Samen vonden ze 1.000 dansstijlen in 196 landen. In de video-installatie Universal Tongue laat Kruithof zien dat dans eigenlijk een universele taal is, die wordt gesproken door verschillende subculturen, viraal wordt verspreid en over alle culturele grenzen heen reist.

Picasso-Giacometti

16 oktober 2021 - 13 februari 2022

In samenwerking met het Musée national Picasso en de Fondation Giacometti presenteert museum Voorlinden de eerste tentoonstelling gewijd aan het werk van twee van de belangrijkste kunstenaars van de twintigste eeuw: Pablo Picasso en Alberto Giacometti.

Rodney Graham – Vacuuming the Gallery

7 juli 2021 - 30 januari 2022

Voorlinden toont in de tuinzaal een presentatie van Rodney Graham.

Listen to Your Eyes

19 november 2020 - 18 december 2021

Museum Voorlinden presenteert Listen to Your Eyes: een visuele ontdekkingsreis die je meeneemt in de gedachtewereld van een verzamelaar.

Portret kunstenaar Robin Rhode gemaakt door fotograaf Ruud Baan

Robin Rhode

5 juni - 26 september 2021

Museum Voorlinden presenteert de eerste solotentoonstelling van kunstenaar Robin Rhode (Zuid-Afrika, 1976) in Nederland. Robin gebruikt de muur als zijn canvas, waarop hij met zijn tijdelijke interventies een imaginaire wereld verbeeldt.

Fiona Banner – P E R I O D

12 september 2020 - 4 juli 2021

De ruimtevullende installatie P E R I O D (2019) van Fiona Banner bestaat uit een kolossale scheepsfender, omringd door schilderijen van zeelandschappen. Met dit werk onderzoekt de kunstenaar de grenzen van taal en communicatie.

Voorlinden Rendez-Vous tentoonstelling

Rendez-Vous

1 juni - 15 december 2020

In Rendez-Vous komen kunstwerken samen als minnaars, die elkaar omarmen, versterken en soms met elkaar botsen. Hun ontmoeting houdt het midden tussen samensmelting en confrontatie, tussen duet en duel.

Installation view Momentum museum Voorlinden

Momentum

25 januari - 18 november 2020

Voorlinden presenteert Momentum. In deze collectietentoonstelling onderzoeken we dit kantelpunt waarnaar een kunstenaar altijd op zoek is. De seconde waarin dat ene bepalende inzicht binnenvalt, waardoor nieuwe ideeën ontstaan.

Louise Bourgeois – To Unravel a Torment

12 oktober 2019 - 5 mei 2020

Voorlinden presenteert Louise Bourgeois – To Unravel a Torment, een zes decennia overspannende overzichtstentoonstelling met veertig sleutelwerken. Het is bijna dertig jaar geleden dat de kunst van Louise Bourgeois op zo’n grote schaal in Nederland te zien was.

Tamara Dees

8 februari - 3 mei 2020

In het kader van de collectietentoonstelling Momentum toont museum Voorlinden in de schatkamer een selectie werken van Tamara Dees (1971).

Less is More

19 januari 2019 - 19 januari 2020

In de tentoonstelling Less is More, met werken uit de eigen collectie, laat museum Voorlinden een tegenbeweging zien. We verlangen steeds meer en zijn steeds minder snel bevredigd. Toch is er ook steeds meer vraag naar minder. Ook in de kunstwereld. Deze tentoonstelling laat zien hoe kunstenaars teruggaan naar de essentie: een nieuw nulpunt.

Dave Meijer – Nulpunt

24 maart 2018 - 13 januari 2020

In de schatkamer van het museum toont Voorlinden van 24 maart 2018 tot en met 13 januari 2020 het sleutelwerk Nulpunt (2002) van kunstenaar Dave Meijer. 449 beschilderde, kleurrijke paneeltjes bekleden de wanden van de geheime tentoonstellingsruimte.

do-ho-suh-voorlinden

Do Ho Suh

17 mei - 29 september 2019

Van 17 mei 2019 tot en met 29 september 2019 is de eerste Nederlandse soloshow van de Zuid-Koreaanse kunstenaar Do Ho Suh (1962) te zien in museum Voorlinden. Zijn architecturale installaties prikkelen onze persoonlijke herinneringen en belevingswereld.

yayoi-kusama-polkadots-voorlinden

Yayoi Kusama

22 maart - 1 september 2019

Op vrijdag 22 maart 2019 werd Yayoi Kusama, een van de belangrijkste en meest spraakmakende kunstenaars van deze eeuw, negentig jaar. Voorlinden toont enkele iconische werken uit eigen collectie.

pere-llobera-voorlinden

Pere Llobera

16 februari - 5 mei 2019

Van 16 februari tot met zondag 5 mei 2019 is het droomachtige werk van de Spaanse schilder Pere Llobera te zien in de kabinetten van het museum. Zijn schilderijen hebben het uiterlijk van een snapshot, maar zijn tegelijkertijd niet gemakkelijk in één oogopslag te vangen.

armando-museum-voorlinden

Armando

3 november 2018 - 5 mei 2019

Van 3 november 2018 t/m 5 mei 2019 presenteert Voorlinden een grootschalig retrospectief van Armando (1929-2018). Deze show zou in het teken staan van de negentigste verjaardag van de kunstenaar, die op 1 juli 2018 overleed.

Rhapsody in Blue

7 juli 2018 - 10 februari 2019

Als een verhalend gedicht in verschillende schakeringen blauw worden tientallen werken uit de collectie van Voorlinden van 7 juli 2018 tot en met 10 februari 2019 samen getoond in de kabinetten van het museum.

Stage of Being

9 december 2017 - 13 januari 2019

De collectiepresentatie Stage of Being is te zien van 9 december 2017 tot en met 13 januari 2019. 45 werken zetten aan tot nadenken over wie we zijn, onze relatie tot anderen en hoe we worden herinnerd wanneer we deze wereld verlaten.

wayne-thiebaud-voorlinden

Wayne Thiebaud

9 juni - 28 oktober 2018

Museum Voorlinden presenteert met trots het eerste Europese retrospectief van de Amerikaanse meesterschilder Wayne Thiebaud (1920). De kunstenaar wordt geroemd om zijn rijke schilderijen van taarten, ijsjes en hotdogs die je doen watertanden.

shilpa-gupta-voorlinden

Shilpa Gupta – Where Do I Begin

17 februari - 1 juli 2018

Museum Voorlinden presenteert van 17 februari tot en met 1 juli 2018 de tentoonstelling Where Do I Begin van Shilpa Gupta (1976). In en om het museum is een selectie te zien van werken van deze multidisciplinaire kunstenaar uit Mumbai. 

Martin Puryear

20 januari - 27 mei 2018

Van 20 januari tot en met 27 mei 2018 toont museum Voorlinden een solotentoonstelling van de Amerikaanse beeldhouwer Martin Puryear (1941). Zijn liefde voor en toewijding aan het materiaal is aan de elegante vorm, de perfecte afwerking en het oppervlak van elk beeld af te lezen.

Michael Johansson

8 oktober 2017 - 11 februari 2018

Van 8 oktober 2017 tot en met 11 februari 2018 toont museum Voorlinden het werk van de Zweedse verzamelkunstenaar Michael Johansson (1975). In zijn sculpturen en installaties geeft hij een nieuwe vorm en context aan alledaagse objecten.

Shio Kusaka & Jonas Wood

30 september 2017 - 7 januari 2018

Zij is keramist, geboren in Morioka, Japan. Hij is een Amerikaanse schilder uit Boston. Shio Kusaka (1972) en Jonas Wood (1977) wonen en werken samen onder één dak. Ze zijn gespecialiseerd in verschillende disciplines, maar zoals hun levens met elkaar verweven zijn, is ook hun kunst één.

de-tussentijd-museum-voorlinden

De tussentijd

1 april - 3 december 2017

Tegenwoordig vliegt de tijd: alles gaat snel en de klok dicteert ons leven. Voorlinden drukt even op pauze. De tentoonstelling De tussentijd nodigt de bezoeker uit te onthaasten tussen 43 kunstwerken uit verschillende perioden, stijlen en stromingen.

rodney-graham-thats-not-me-voorlinden

Rodney Graham – That’s Not Me

1 juli - 17 september 2017

That’s Not Me nodigt de bezoeker uit de wereld van de Canadese kunstenaar Rodney Graham te betreden, een van de meest consistente, innovatieve en invloedrijke kunstenaars van de afgelopen veertig jaar.

martin-creed-say-cheese-voorlinden

Martin Creed – SAY CHEESE!

21 januari - 11 juni 2017

Een zaal gevuld met ballonnen is de aftrap van de tentoonstelling Martin Creed – SAY CHEESE!, de nieuwe soloshow in museum Voorlinden.

Full Moon

11 september 2016 - 26 maart 2017

Full Moon gaat over het plezier van het kijken, vergelijken en ontdekken. Ruim veertig kunstwerken uit verschillende periodes, van verschillende technieken en materialen en uit alle windstreken zijn voor het eerst bij elkaar.

ellsworth-kelly-voorlinden

Ellsworth Kelly – Bloemlezing

11 september 2016 - 8 januari 2017

De openingstentoonstelling van museum Voorlinden brengt een ode aan de onlangs overleden kunstenaar Ellsworth Kelly (1923-2015). Het is de eerste solotentoonstelling van deze Amerikaanse kunstenaar in Nederland sinds 1979.