fbpx Full Moon - Voorlinden
Home

Full Moon

9 september 2023 - 7 april 2024

Het magische licht van de maan brengt al eeuwenlang kunstenaars in vervoering. De fascinatie voor het weerschijnen van de zon op de maan brengt een beweging op gang. Want zoals de zeeën en oceanen meedeinen op de aantrekkingskracht van de maan, inspireren kunstenaars en kunstwerken elkaar. Daarover gaat Full Moon.

Deze collectietentoonstelling gaat over het plezier van het kijken, vergelijken en ontdekken hoe kunstenaars en kunstwerken op elkaar inwerken en elkaar verlichten. Maannacht IV van Jan Sluijters vormt de aftrap, net als toen deze tentoonstelling bij de opening van Voorlinden in 2016 voor het eerst werd vertoond. Je ziet het schilderij weerspiegeld in de installatie The Performance van Esther Tielemans. In deze reprise kun je opnieuw of alsnog de visuele ontdekkingsreis van Full Moon ervaren, inclusief enkele nieuwe werken uit de collectie van museum Voorlinden.

© Jan Sluijters (1881-1957), Maannacht IV, 1912, Collectie museum Voorlinden,  c/o Pictoright Amsterdam 2023

Ruim 40 kunstenaars en kunstwerken

Full Moon bestaat uit ruim 40 kunstwerken uit de collectie van museum Voorlinden uit verschillende stromingen en perioden, variërend van jong talent tot gevestigde namen. Je ziet werk van Nederlandse kunstenaars als Rineke Dijkstra, Katja Mater, Paul Kooiker en Jan Sluijters en internationale bekende en minder bekende namen, waaronder Andy Warhol, Haris Epaminonda, Ai Weiwei, Damien Hirst, Olafur Eliasson, Susan Collis, Kaari Upson en Ugo Rondinone. Ook de Belgen zijn goed vertegenwoordigd met onder meer René Magritte, Marcel Broodthaers, Pascale Marthine Tayou en Mark Manders.

Esther Tielemans (1976), The Performance, 2011, Collectie museum Voorlinden, c/o Pictoright Amsterdam 2023. Foto: Antoine van Kaam


Bestel de catalogus!

Wil je na het bezoeken van de collectietentoonstelling Full Moon verder kijken, vergelijken en ontdekken hoe kunstenaars en kunstwerken op elkaar inwerken en elkaar verlichten? Of simpelweg nagenieten van de kunstwerken? Dat kan! In de bijbehorende catalogus kun je alle kunstwerken en zalen nog een keer terugzien én dankzij de bijdragen van de vooraanstaande Franse astrofysicus Fatoumata Kebe lekker verder lezen over de invloed van de maan.

Bestel de catalogus!

Headerbeeld: Esther Tielemans (1976), The Performance, 2011, Collectie museum Voorlinden, c/o Pictoright Amsterdam 2023. Foto: Antoine van Kaam