fbpx
Home

Martin Puryear

20 januari - 27 mei 2018

Van 20 januari tot en met 27 mei 2018 toont museum Voorlinden een solotentoonstelling van de Amerikaanse beeldhouwer Martin Puryear (1941). Hiermee brengt Voorlinden de eerste museale show van deze kunstenaar in Europa, met een groot overzicht van zijn werk van de afgelopen decennia.

Voorlinden_MartinPuryear04_2000px
Martin Puryear is een beeldhouwer pur sang. Maanden tot jaren werkt de kunstenaar aan een enkele sculptuur. De basis van zijn werk is hout. Over de wereld verspreid heeft Martin traditionele manieren van houtbewerken geleerd van ambachtslieden. Aan de elegante vorm, perfecte afwerking en het oppervlak van elk beeld is zijn toewijding en liefde voor het materiaal af te lezen.

Martins ervaringen en brede interesse in de vogelkunde, literatuur, filosofie, biologie en geschiedenis vormen het reservoir waaruit hij inspiratie put. Zijn werk zit vol met natuurhistorische, culturele en historische verwijzingen. Deze blijven echter altijd impliciet en suggestief.

Als ik mijn werk zou moeten omschrijven, zou ik zeggen dat ik geïnteresseerd ben in het maken van sculpturen die zichzelf aan de wereld proberen te duiden, werk dat zijn maker erkent en een ervaring biedt die vermoedelijk eerder tactiel en zintuiglijk is dan puur rationeel, aldus de kunstenaar.

Voorlinden_MartinPuryear03_2000px
De ontwikkeling van Martins werk van de jaren zeventig tot nu voltrekt zich in een cirkelbeweging waarbij oude ideeën voortdurend versmelten met nieuwe inzichten. Er ontstaat een samenhangend oeuvre, waarbij desondanks elke sculptuur volstrekt op zichzelf staat. De sensitieve, zintuigelijke en tactiele objecten hebben een directe impact op de kijker. Martins sculpturen prikkelen de fantasie en vragen je te vertragen.

Directeur Suzanne Swarts: Martin Puryear doet denken aan een Geppetto die zijn sculpturen zorgvuldig uit hout doet ontstaan en eindeloos door sleutelt tot hij de juiste vorm heeft gevonden. Hij is als een vader die liefde en tijd in zijn kunstwerken stopt en ze zodanig vormgeeft dat ze door lijken te groeien wanneer ze al ‘af’ zijn. 

image description
image description

Voorlinden_MartinPuryear01_2000px

De tentoonstelling van Martin Puryear is te zien bij museum Voorlinden tot en met 27 mei 2018. Martin Puryear (1941) woont en werkt in upstate New York. Zijn eerste soloshow opende in 1968, met de opening van de tentoonstelling bij Voorlinden 50 jaar geleden. Sindsdien heeft hij diverse tentoonstellingen op zijn naam staan in onder andere Chicago, Washington en San Francisco. Daarnaast voltooide hij verschillende werken in de openbare ruimte in Europa, Japan en de Verenigde Staten. In 1989 vertegenwoordigde hij de Verenigde Staten voor de São Paulo Biënnale en in 1992 was zijn werk te zien op Documenta 9 in Kassel. Het MoMA in New York organiseerde in 2007 een retrospectief van Puryears werk. In 2011 ontving hij de Presidential Medal of the Arts van toenmalige president Barack Obama: de hoogste onderscheiding die een kunstenaar in de Verenigde Staten kan krijgen. Voorlinden verzamelt al geruime tijd werken van Puryear en zet hiermee de lijn voort waarbij kunstenaars aan bod komen die een sterke band met de collectie hebben.

American Season

De tentoonstelling van Martin Puryear vormt deel twee van het American Season. Vier uiteenlopende Amerikaanse kunstenaars zijn opeenvolgend in het museum te zien. Na de duo show van Shio Kusaka en Jonas Wood zet Voorlinden het programma voort met Puryear en vervolgens de schilder Wayne Thiebaud (1920) in de zomer van 2018.