fbpx Martin Puryear - Voorlinden
Home

Martin Puryear

20 januari - 27 mei 2018

Van 20 januari tot en met 27 mei 2018 presenteert museum Voorlinden een solotentoonstelling van de Amerikaanse beeldhouwer Martin Puryear (1941). Hiermee brengt Voorlinden de eerste museale show van deze kunstenaar in Europa, met een groot overzicht van zijn werk van de afgelopen decennia.

martin-puryear-voorlinden

Martin Puryear is een beeldhouwer pur sang. Maanden tot jaren werkt de kunstenaar aan een enkele sculptuur. Hout is de basis van zijn werk. Arbeidslieden over de hele wereld leerden hem traditionele manieren om hout te bewerken. Zijn liefde voor en toewijding aan het materiaal is aan de elegante vorm, de perfecte afwerking en het oppervlak van elk beeld af te lezen.

Voorlinden_MartinPuryear03_2000px

De ontwikkeling van Martins werk van de jaren zeventig tot nu voltrekt zich in een cirkelbeweging, waarbij oude ideeën voortdurend versmelten met nieuwe inzichten. Er ontstaat een samenhangend oeuvre, waarbij elke sculptuur tegelijkertijd volstrekt op zichzelf staat. De zintuiglijke en tactiele objecten hebben een directe impact op de kijker. Martins sculpturen prikkelen de fantasie en vragen je te vertragen.

Martins ervaringen en brede interesse in de vogelkunde, literatuur, filosofie, biologie en geschiedenis vormen het reservoir waaruit hij inspiratie put. Zijn werk zit vol met natuurkundige, culturele en historische verwijzingen. Deze blijven echter altijd impliciet en suggestief.

‘Martin Puryear doet denken aan een Geppetto die zijn sculpturen zorgvuldig uit hout doet ontstaan. Eindeloos sleutelt hij door, totdat hij de juiste vorm heeft gevonden. Hij is als een vader, die liefde en tijd in zijn kunstwerken stopt en ze zo vormgeeft dat ze lijken door te groeien wanneer ze al ‘af’ zijn.’ – directeur Suzanne Swarts 

Voorlinden_MartinPuryear01_2000px

De tentoonstelling van Martin Puryear vormt deel twee van het American Season. Vier uiteenlopende Amerikaanse kunstenaars zijn opeenvolgend in het museum te zien. Na de duoshow van Shio Kusaka en Jonas Wood zet Voorlinden het programma voort met Puryear, met schilder Wayne Thiebaud (1920) in de zomer van 2018 als afsluiter.

martin-puryear-voorlinden

image description

Martin Puryear

Martin Puryear (1941) woont en werkt in upstate New York.

Als ik mijn werk zou moeten omschrijven, zou ik zeggen dat ik geïnteresseerd ben in het maken van sculpturen die zichzelf aan de wereld proberen te duiden. Werk dat zijn maker erkent en een ervaring biedt die vermoedelijk eerder tactiel en zintuiglijk is dan puur rationeel.’

Martin Puryear