fbpx Giuseppe Penone - Museum Voorlinden
Home

Giuseppe Penone

8 oktober 2022 t/m 29 januari 2023

Museum Voorlinden presenteert van 8 oktober 2022 tot en met 29 januari 2023 een grootse overzichtstentoonstelling van Giuseppe Penone (1947). De Italiaanse land art en arte povera kunstenaar werpt in Voorlinden een nieuw licht op onze relatie met de natuur. De tentoonstelling omvat zowel vroeg als recent werk, biedt verrassende inzichten en prikkelt alle zintuigen. Voorlinden toont iconische sculpturen en ruimtevullende installaties, maar ook bescheiden en intieme werken van Penone.

Voor Giuseppe Penone is de natuur – en bomen in het bijzonder – zowel onderwerp als materiaal. In zijn sculpturen, installaties en tekeningen verwerkt hij boomstammen, bladeren, marmer en leer. In zijn poëtische oeuvre toont hij onze innige verbondenheid met de natuur en maakt hij ons bewust van haar scheppende en transformerende cyclus en krachten. Zo pelt Penone in Ripetere il bosco (1968) de jaarringen van een boom af om zo diens oorsprong bloot te leggen. Op deze manier ontsluit Penone groeiprocessen die voor het menselijk oog vaak onzichtbaar blijven.

Giuseppe Penone: ‘I feel the forest breathing, and hear the slow, inexorable growth of the wood. I match my breathing to that of the green world around me, I feel the flow of the tree around my hand placed against the trunk.’

portret van Giuseppe Penone en detail van het werk Biforcazione van Penone
Links: Giuseppe Penone, Rovesciare i propri occhi (To Reverse One’s Eyes), 1970
mirroring contact lenses, action by the artist. Rechts: Photo © Archivio Penone
© Giuseppe Penone, Biforcazione, 1991, detail, c/o Pictoright Amsterdam 2020

Zintuiglijke ervaring

Het werk van deze kunstenaar prikkelt al onze zintuigen: het gaat over aanraking, zicht, geur, ademhaling en het onderhuidse. Dit komt samen in het sleutelwerk Sculture di linfa (2005-2007), dat eerder te zien was op de Biënnale van Venetië. In deze ruimtevullende installatie ruik je het leer dat de wanden bekleedt en ontdek je in de dierenhuiden de afdrukken van een boombast. Het is alsof je het binnenste van een boom betreedt. Penone’s werk ontstaat op de tast en door intensieve handarbeid, wat duidelijk te zien is in Propagazione (2020). Hierin is de afdruk van Penone’s eigen vinger het vertrekpunt voor een monumentale, arbeidsintensieve wandtekening. Zo keert de tentoonstelling onze blik naar buiten en maakt deze ons tegelijkertijd bewust van ons eigen binnenste.

Directeur Suzanne Swarts: ‘Giuseppes oeuvre is ware poëzie. Hij laat je een schoonheid zien die ons dagelijks omringt, maar die we vaak niet waarnemen. Hij maakt ons bewust van onze tastzin, ademhaling en zicht, waardoor we anders naar de wereld om ons heen leren kijken. Omringd door zijn werk, waan je je dichter bij de natuur dan ooit.’

Penone en Voorlinden

Penone’s werk benadrukt en versterkt Voorlindens relatie tussen kunst en natuur. Al lange tijd volgt Voorlinden zijn werk. In de jaren negentig werd zijn bronzen sculptuur Biforcazione (1991) onderdeel van beeldentuin Clingenbosch. In een tijdperk waarin onze relatie tot de natuur een belangrijk vraagstuk is, is dit het moment om de hoogtepunten uit Penone’s oeuvre de ruimtes van Voorlinden te laten vullen.

Over Giuseppe Penone

De Italiaanse kunstenaar Giuseppe Penone werd geboren in 1947 in Garessio en studeerde aan de Accademia di Belle Arti in Turijn, waar hij nog altijd woont en werkt. Hij was de jongste vertegenwoordiger van de arte povera, een groep kunstenaars in Italië die zich eind jaren zestig verzette tegen de industrialisering en de ontmenselijking in de kunst. Zijn oeuvre, waarin ook land art een grote rol speelt, wordt over de hele wereld getoond in musea, publieke ruimtes en tuinen. Zijn werk is opgenomen in belangrijke collecties, waaronder in het Centre Pompidou in Parijs, het Museum of Modern Art in New York en het Tate Modern in Londen.

Meer informatie: www.giuseppepenone.com