fbpx Giuseppe Penone - Museum Voorlinden
Home

Giuseppe Penone

28 november 2020 - 5 april 2021

Voorlinden brengt vanaf 28 november 2020 vroeg en recent werk van Giuseppe Penone (1947) samen. Iconische werken en ruimtevullende installaties worden afgewisseld met intieme sculpturen en tekeningen.

portret van Giuseppe Penone en detail van het werk Biforcazione van Penone Links: Giuseppe Penone, Rovesciare i propri occhi (To Reverse One’s Eyes), 1970
mirroring contact lenses, action by the artist. Rechts: Photo © Archivio Penone
©Giuseppe Penone, Biforcazione, 1991, detail, c/o Pictoright Amsterdam 2020

Voor Giuseppe is de natuur – en bomen in het bijzonder – zowel het onderwerp als het materiaal. In zijn sculpturen, installaties en tekeningen wordt brons gegoten in schors, verandert leer in bast en worden jaarringen blootgelegd. Zo toont Giuseppe groeiprocessen die voor het menselijk oog vaak onzichtbaar blijven. Omringd door zijn werk waan je je dichter bij de natuur dan ooit.

Giuseppes werk versterkt Voorlindens relatie tussen kunst en natuur. Al lange tijd verzamelt Voorlinden zijn kunst: in de jaren negentig werd zijn bronzen sculptuur Biforcazione onderdeel van beeldentuin Clingenbosch. Nu is het tijd de hoogtepunten uit Giuseppes oeuvre de ruimtes van Voorlinden te laten vullen.