fbpx Beeldentuin Clingenbosch - Voorlinden
Tuinen

Beeldentuin Clingenbosch

Beeldentuin Clingenbosch ligt op het gelijknamige landgoed, op steenworp afstand van Voorlinden. Hier zijn meer dan 60 werken van nationale en internationale kunstenaars te bewonderen, waaronder van Antony Gormley, Henry Moore, Sol LeWitt, Berlinde De Bruyckere, Giuseppe Penone en Atelier Van Lieshout.

De beeldentuin is in 2024 geopend tot en met 24 oktober en alleen te bezoeken op donderdagmiddagen onder begeleiding van een gids. Bestel je tickets online:

koop tickets

Rondleiding Clingenbosch

De beeldentuin is alleen onder begeleiding van een van onze bekwame gidsen te bezoeken op donderdagmiddagen van 15.00 uur tot 18.00 uur tot en met 24 oktober 2024 en op vertoon van een tevoren online geboekt beeldentuinticket. De gids leidt je tijdens een ruim 2 uur durende wandeling langs ruim 60 beelden door de beeldentuin.

Let op: de wandeling gaat over grotendeels onverharde paden. Een bezoek aan de beeldentuin is daarom helaas niet geschikt voor bezoekers met een rollator of rolstoel. Ook mensen die slecht ter been zijn, raden wij een bezoek af. 

© Antony Gormley 2023, Still Leaping, 1994, alle rechten voorbehouden – Collectie museum Voorlinden

Bezoekadres beeldentuin Clingenbosch

Let op, beeldentuin Clingenbosch heeft een ander adres dan museum Voorlinden:

Dennenlaan 9
2244 AK Wassenaar
+31 (0) 70 512 1660

Beeldentuin_Clingenbosch_plattegrond

Handig te weten

 • De rondleiding begint stipt om 15.00 uur. Het is niet mogelijk om later aan te sluiten.
 • De beeldentuin is niet geschikt voor bezoekers met een rollator of rolstoel. Mensen die slecht ter been zijn, raden wij deelname af.
 • De rondleidingen worden standaard gegeven in het Nederlands. Wil je een Engelstalige rondleiding? Dat is alleen mogelijk voor groepen vanaf 10 personen. Neem hiervoor contact op met beeldentuin@voorlinden.nl.
 • Het is niet mogelijk om beeldentuintickets te annuleren of te wijzigen. Terugbetalingsverzoeken kunnen we niet honoreren.
 • Je kunt alleen, met een kleine of grote groep (maximaal 72 personen) komen. Ter plaatse vormen we groepen van ongeveer 18 personen per rondleider.
 • De wandeling gaat onder alle weersomstandigheden door. Neem indien nodig regenkleding en/of een paraplu mee.
 • Draag goede wandelschoenen en in de zomer bedekkende kleding aan om de kans op tekenbeten te verkleinen.
 • Kinderen zijn natuurlijk welkom onder begeleiding van een volwassene. Geef bij de reservering aan om welke leeftijdscategorie het gaat, dan kunnen we eventueel de rondleiding hierop aanpassen.
 • Honden zijn niet toegestaan.
 • Deelname is op eigen risico. Wij hebben het recht toegang zonder opgaaf van reden te weigeren.
 • Wil je een tekst of foto’s van de beeldentuin publiceren? Vraag tevoren toestemming door te mailen naar beeldentuin@voorlinden.nl.

Henry Moore

© The Henry Moore Foundation, Sculptural object, 1960, All Rights Reserved, DACS c/o Pictoright Amsterdam 2021 – Collectie museum Voorlinden

Geschiedenis beeldentuin

De beeldentuin is sinds 1995 opengesteld voor bezoekers. Hieraan gingen jaren van voorbereiding met kunstenaars, conservatoren en tuinmannen vooraf. Verschillende kunstenaars, waaronder de Engelse beeldhouwer Antony Gormley en de Nederlandse kunstenaar Armando, hebben speciaal voor de beeldentuin een beeld gemaakt.

Het 25 hectare tellende landgoed biedt een afwisselend landschap. De kunstwerken zijn zoveel mogelijk geïntegreerd in de natuur, waardoor de verschillende facetten van het bos optimaal tot uiting komen. De locaties van de beelden zijn vaak in samenspraak met de kunstenaars bepaald. Door de jaren heen heeft de beeldentuin zich verder uitgebreid met nieuwe aanwinsten, die vaak in opdracht zijn gemaakt. Zo creëerde de Vlaamse kunstenaar Berlinde De Bruyckere voor beeldentuin Clingenbosch haar eerste permanente buitenbeeld.

Berlinde De BruyckereLost in Lead, 2008-2011, 2010 – Collectie museum Voorlinden


Headerbeeld: Sol LeWitt, 2 x 7 x 7, 1990 – Collectie museum Voorlinden