fbpx Beeldentuin Clingenbosch - Museum Voorlinden
Tuinen

Beeldentuin Clingenbosch

Beeldentuin Clingenbosch ligt op het gelijknamige landgoed, op steenworp afstand van Voorlinden. Hier zijn meer dan 60 werken van nationale en internationale kunstenaars te bewonderen, waaronder van Antony Gormley, Henry Moore, Sol LeWitt, Berlinde De Bruyckere, Giuseppe Penone en Atelier Van Lieshout.

De beeldentuin is momenteel gesloten. Elk jaar van mei tot en met oktober is de beeldentuin alleen op donderdagmiddagen en onder begeleiding van een gids te bezoeken. Zodra de tickets voor het nieuwe seizoen beschikbaar zijn, vermelden we dat in onze nieuwsbrief:

Inschrijven nieuwsbrief

Rondleiding Clingenbosch

De beeldentuin is alleen onder begeleiding van een van onze bekwame gidsen te bezoeken op donderdagmiddagen van 15.00 uur tot 18.00 uur van mei tot en met oktober 2024 en op vertoon van een online geboekt beeldentuinticket. De gids leidt je tijdens een ruim 2 uur durende wandeling langs ruim 60 beelden door de beeldentuin.

Let op: de wandeling gaat over grotendeels onverharde paden. Een bezoek aan de beeldentuin is daarom helaas niet geschikt voor bezoekers met een rollator of rolstoel. Ook mensen die slecht ter been zijn, raden wij een bezoek af. 

© Antony Gormley 2023, Still Leaping, 1994, alle rechten voorbehouden – Collectie museum Voorlinden

Bezoekadres beeldentuin Clingenbosch

Let op, beeldentuin Clingenbosch heeft een ander adres dan museum Voorlinden:

Dennenlaan 9
2244 AK Wassenaar
+31 (0) 70 512 1660

Beeldentuin_Clingenbosch_plattegrond

Henry Moore

© The Henry Moore Foundation, Sculptural object, 1960, All Rights Reserved, DACS c/o Pictoright Amsterdam 2021 – Collectie museum Voorlinden

Geschiedenis beeldentuin

De beeldentuin is sinds 1995 opengesteld voor bezoekers. Hieraan gingen jaren van voorbereiding met kunstenaars, conservatoren en tuinmannen vooraf. Verschillende kunstenaars, waaronder de Engelse beeldhouwer Antony Gormley en de Nederlandse kunstenaar Armando, hebben speciaal voor de beeldentuin een beeld gemaakt.

Het 25 hectare tellende landgoed biedt een afwisselend landschap. De kunstwerken zijn zoveel mogelijk geïntegreerd in de natuur, waardoor de verschillende facetten van het bos optimaal tot uiting komen. De locaties van de beelden zijn vaak in samenspraak met de kunstenaars bepaald. Door de jaren heen heeft de beeldentuin zich verder uitgebreid met nieuwe aanwinsten, die vaak in opdracht zijn gemaakt. Zo creëerde de Vlaamse kunstenaar Berlinde De Bruyckere voor beeldentuin Clingenbosch haar eerste permanente buitenbeeld.

Berlinde De BruyckereLost in Lead, 2008-2011, 2010 – Collectie museum Voorlinden


Headerbeeld: Sol LeWitt, 2 x 7 x 7, 1990 – Collectie museum Voorlinden