fbpx Antony Gormley – GROUND - Museum Voorlinden
Home

Antony Gormley – GROUND

zomer 2022

Voorlinden presenteert in de zomer van 2022 een grote overzichtstentoonstelling van Antony Gormley (1950). De Britse kunstenaar wordt wereldwijd geroemd om zijn sculpturen, installaties en publieke werken, die ingaan op de relatie tussen het menselijk lichaam en de ruimte om ons heen. 

antony-gormley-voorlinden

Antony Gormley zet zijn eigen lichaam en dat van anderen in om fundamentele vragen te stellen over de relatie van de mens met de natuur en de kosmos. Hij benadert het eeuwenoude onderwerp van het menselijk lichaam in de kunst op geheel eigen, universele en filosofische wijze. Hij borduurt daarmee voort op de kunstgeschiedenis en de conceptuele beeldhouwkunst van de jaren zestig en zeventig.

antony-gormley-passage-1920

Voor het eerst beslaat een tentoonstelling twee derde van het museum. Het is daarmee de grootste soloshow in Voorlinden sinds de opening. In de tentoonstelling is een brede selectie van Antony Gormleys kunst te zien: van zijn vroege werk uit de jaren tachtig tot zijn meest recente sculpturen. Zo is onder meer het twaalf meter lange stalen werk Passage voor het eerst in Nederland te zien, waarin je door het duistere onbekende reist. Ook het zaalvullende Breathing Room wordt getoond, waarin je je in een driedimensionale tekening in de ruimte waant.

Voorlinden heeft al jaren een hechte band met Antony Gormley, die in al 1994 een sculptuur in opdracht maakte voor beeldentuin Clingenbosch. In de tentoonstelling is een brede selectie van vroeg werk uit de jaren tachtig tot Gormleys meest recente sculpturen te zien.

De werken 'Mass' en 'Mother's Pride' van Antony Gormley