fbpx
Home

Louise Bourgeois – To Unravel a Torment

Te zien t/m 5 mei 2020

Voorlinden presenteert Louise Bourgeois: To Unravel a Torment, een zes decennia overspannende overzichtstentoonstelling met veertig sleutelwerken uit de Glenstonecollectie, The Easton Foundation en museum Voorlinden. Het is bijna dertig jaar geleden dat de kunst van Louise Bourgeois op zo’n grote schaal in Nederland te zien was.

Hoewel het werk persoonlijk is, heeft het de bijzondere eigenschap alle toeschouwers te raken en het vermogen om verborgen herinneringen en gedachten bloot te leggen.” zegt directeur Suzanne Swarts.

Louise Bourgeois (1911-2010) was een radicaal figuur die haar eigen weg bewandelde met scherpzinnigheid, intelligentie en lef – zo nu en dan zelfs tegen de gangbare smaak en ideeën in. Tegenwoordig wordt ze gezien als een icoon van de late twintigste-eeuwse kunst, die persoonlijke verhalen en psychologische inzichten combineerde met buitengewone artistieke vernieuwingen.

louise-bourgeois-mamman-voorlinden

Maman (1999) – de grootste spin die Bourgeois ooit heeft gemaakt – kruipt het terrein van Voorlinden op. De spin fungeert als toegangspoort naar de tentoonstelling. Binnen is een selectie van vroege houten Personage-sculpturen te zien, maar ook werken in brons, marmer, gips, rubber en textiel, en reeksen tekeningen en prenten. Ook worden verschillende Cells in het menselijk lichaam getoond, waarin Bourgeois haar psychische gesteldheid en emoties als woede, angst en eenzaamheid tot uitdrukking brengt. Daarnaast is het zelden getoonde werk The Destruction of the Father (1974) te zien, dat door Bourgeois als een van haar belangrijkste werken wordt beschouwd. Het is een theatraal verlicht diorama gecreëerd als reactie op dominante vaderfiguren en de denkbeeldige wraak die zij bij de kunstenaar oproepen.

De tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met het Glenstone Museum, Potomac, Maryland en The Easton Foundation, New York.