fbpx Louise Bourgeois - To Unravel a Torment - Voorlinden
Home

Louise Bourgeois – To Unravel a Torment

12 oktober 2019 - 5 mei 2020

Voorlinden presenteert Louise Bourgeois – To Unravel a Torment, een zes decennia overspannende overzichtstentoonstelling met veertig sleutelwerken uit de collectie van het Glenstone Museum, The Easton Foundation en Voorlinden. Het is bijna dertig jaar geleden dat de kunst van Louise Bourgeois op zo’n grote schaal in Nederland te zien was.

louise-bourgeois-to-unravel-a-torment

‘Hoewel Louise Bourgeois’ werk persoonlijk is, heeft het de bijzondere eigenschap alle toeschouwers te raken en het vermogen verborgen gedachten en┬áherinneringen bloot te leggen.’ – directeur Suzanne Swarts

Louise Bourgeois (1911-2010) was een radicaal figuur die haar eigen weg bewandelde met scherpzinnigheid, intelligentie en lef – zo nu en dan zelfs tegen de gangbare smaak en idee├źn in. Tegenwoordig wordt ze gezien als een icoon van de late twintigste-eeuwse kunst, die persoonlijke verhalen en psychologische inzichten combineerde met buitengewone artistieke vernieuwingen.

Maman (1999) – de grootste spin die Louise Bourgeois ooit heeft gemaakt – kruipt het terrein van Voorlinden op. De spin fungeert als toegangspoort naar de tentoonstelling. Binnen is een selectie van vroege houten Personage-sculpturen te zien, maar ook werken in brons, marmer, gips, rubber en textiel en reeksen tekeningen en prenten. Ook worden verschillende Cells getoond, waarin Louise Bourgeois haar psychische gesteldheid en emoties als woede, angst en eenzaamheid tot uitdrukking wist te brengen. Daarnaast is het zelden getoonde werk The Destruction of the Father (1974) te zien, dat als een van haar belangrijkste werken wordt beschouwd. De tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met het Glenstone Museum, Potomac, Maryland en The Easton Foundation, New York.

louise-bourgeois-to-unravel-a-torment

louise-bourgeois-to-unravel-a-torment