fbpx Art is the Antidote - Voorlinden
Home

Art is the Antidote

26 januari - 11 december 2022

Lockdowns, verharding en verdeeldheid? Kunst is hét tegengif! Dat bewijst museum Voorlinden met de nieuwe tentoonstelling Art is the Antidote. Met een flinke dosis sprankelende, geëngageerde en grappige kunstwerken uit de eigen collectie fungeert het museum als oplaadpunt, een plek waar je je weerstand kunt opbouwen. De tentoonstelling is tot en met 11 december 2022 te zien. 

Lyle Ashton Harris Blow Up (Verso), 2010-2019

 

De afgelopen twee jaren met lockdowns en restricties hebben zwaar op onze samenleving gewogen. De verharding treedt op, de verdeeldheid neemt toe en de toevloed van desinformatie wordt steeds groter. Eigen overtuigingen lijken de enige waarheid, terwijl harde wetenschap als discutabel en gedegen journalistiek als ongeloofwaardig worden gezien. Te midden van alle maatregelen en oplopende discussies raakt de gemiddelde mens opgeblust, uitgeput en onderprikkeld. Museum Voorlinden biedt daartegen hét tegengif met de collectietentoonstelling Art is the Antidote.

Tom Sachs – Figurative Tower, 2021

Slogan-art als startpunt

Met de collectietentoonstelling Art is the Antidote biedt museum Voorlinden bezoekers een flinke dosis humoristische, maatschappijkritische en kleurrijke kunstwerken om de weerstand op te bouwen. De tentoonstelling bevat uitsluitend werken uit de eigen collectie van Voorlinden en is vernoemd naar het nieuwe werk Art is the Antidote van Bob and Roberta Smith, het pseudoniem van Bob Brill. Deze anti-establishment kunstenaar maakt borden, spandoeken en posters met kleurrijke slogans die het belang van kunst en muziek verkondigen. Speciaal voor Voorlinden maakte hij een levensgrote versie van Art is the Antidote. Het kunstwerk vormt de opening van de tentoonstelling.

Sean Scully – Arles-Abend-Vincent 2, 2015

Broodnodige kunstbooster

Met onder andere de porseleinen olievlekken (Oil Spills) van Ai Weiwei, de stapeling van voedselkratten (Figurative Tower) van Tom Sachs en de blokkerige landschappen (Arles-Abend-Vincent 2) van Sean Scully biedt Voorlinden een fijne mix van maatschappelijk betrokken en aanstekelijke kunstwerken die de zinnen verzetten en andere gezichtspunten laten zien. Soms is het heerlijk wegdromen, zoals bij Soleil Toujours van Etel Adnan, andere keren bieden de kunstwerken hoop, zoals bij Blow Up (Verso) van Lyle Ashton Harris.

Ai Weiwei Oil Spills, 2007

Directeur Suzanne Swarts: ‘Kunst is een medicijn: het laadt je op, geeft energie en laat zien dat het anders kan. Deze tentoonstelling voelt dan ook echt als een verademing in deze ingewikkelde tijden.’

Etel Adnan – Le Soleil Toujours, 2021

 

De catalogus Art is the Antidote is meer dan een mooie herinnering aan de tentoonstelling, want je vindt hierin:

  • korte verhalen van schrijvers Maartje Wortel en James Worthy
  • een essay over de bevrijding die kunst kan bieden door filosoof Maarten Doorman
  • een interview met Bob and Roberta Smith, de kunstenaar die het titelwerk maakte
  • een gedicht over de waarde van kunst door dichter Gershwin Bonevacia

Plus natuurlijk foto’s van alle tentoongestelde werken en de tentoonstelling zelf en een voorwoord door directeur Suzanne Swarts.

 

Bestel de catalogus

Zhanna Kadyrova – Filling In, 2012

Art is the Antidote bevat werken van Bob and Roberta Smith, Etel Adnan, Bernard Frize, Zhanna Kadyrova, Johannes Langkamp, Jeff McMillan, Yayoi Kusama, Bob Bonies, Jean Tinguely, Charles Avery, Merlyn Paridaen, Alicja Kwade, Imi Knoebel, Lyle Ashton Harris, Piero Manzoni, Subodh Gupta, Guido Geelen, Sean Scully, Tom Sachs, Graham Fagen, Zoro Feigl, David Batchelor, Ai Weiwei, Thomas Scheibitz, Folkert de Jong, Pascale Marthine Tayou, Marcel Broodthaers, Inti Hernandez, Harald Vlugt, Dimitri Tsykalov, Joncquil, Hans-Peter Feldmann, Fernando Sánchez Castillo, Axel Hütte en Loris Cecchini.