fbpx Do Ho Suh - Voorlinden
Home

Do Ho Suh

17 mei - 29 september 2019

Van 17 mei 2019 tot en met 29 september 2019 is de eerste Nederlandse soloshow van de Zuid-Koreaanse kunstenaar Do Ho Suh (1962) te zien in museum Voorlinden. Zijn architecturale installaties prikkelen onze persoonlijke herinneringen en belevingswereld.

do-ho-suh-voorlinden

Do Ho Suh is geïnteresseerd in hoe wij ons als mens verhouden tot de ruimtes waarin we leven en in wat het betekent om ‘thuis’ te zijn. De hypergedetailleerde replica’s die hij met de hand van zijn voormalige woonhuizen maakte, vangen een ervaring die zich bevindt tussen droom en realiteit. Zijn werk is geïnspireerd op zijn persoonlijke ervaringen, maar overstijgt tegelijkertijd dit biografische karakter. Het raakt daarmee aan universele thema’s als thuishoren, herinnering, identiteit en migratie. Voorlinden toont sculpturale installaties, maquettes, tekeningen en video’s van de kunstenaar.

‘Ik zie het leven als een gang zonder vast startpunt of bestemming. Wij hebben de neiging om ons steeds op de bestemming te richten, waardoor we alle tussenruimtes over het hoofd zien.’ – Do Ho Suh

do-ho-suh-voorlinden

In tijden van globalisering en migratie is het belangrijker dan ooit om stil te staan bij de betekenis van plekken met een persoonlijke betekenis. Do Ho Suhs werk komt voort uit de behoefte om ruimte en het concept identiteit in kaart te brengen. Hij raakte geïnspireerd tijdens zijn vele migraties over de hele wereld, waarbij hij meermaals ontworteld raakte. Ook het contrast tussen Amerika en Zuid-Korea speelt een grote rol in zijn werk – een tegenstelling die Do Ho Suh bewust maakte van zijn eigen identiteit. Deze plekken hebben tenslotte een verschillende benadering van het persoonlijke en collectieve. Zo plaatst Do Ho Suh in zijn werk het persoonlijke tegenover het universele en het fysieke naast het immateriële.

In het auditorium is de gloednieuwe documentaire Home Away from Home van Marjoleine Boonstra over de kunstenaar te zien.

do-ho-suh-voorlinden