fbpx Alex Katz - Museum Voorlinden
Home

Alex Katz

Verplaatst naar 2022

Voorlinden presenteert in 2022 de eerste Nederlandse soloshow van de legendarische Amerikaanse schilder Alex Katz (1927). Deze tentoonstelling zou oorspronkelijk in het voorjaar van 2021 plaatsvinden. Sinds de jaren vijftig en zestig, de hoogtijdagen van abstract expressionisme en popart, streeft hij al zijn tijdgenoten voorbij met zijn tijdloze schilderijen, die niet in een genre te vatten zijn.

alex-katz-museum-voorlinden

Alex Katz heeft een zeer herkenbare signatuur. Zijn doeken op groot formaat doen denken aan billboards, waarop hij mensen en hun lichamen in geabstraheerde vorm tegen een felgekleurde achtergrond plaatst. Alex is geïnteresseerd in het vangen van vluchtige momenten, als fragmenten uit een film of gedicht. Zijn belangrijkste muze is zijn vrouw Ada, die hij op grootse en toch intieme wijze in meer dan tweehonderd schilderijen heeft vastgelegd. Ook de stad New York en de natuur fungeren veelvuldig als het onderwerp van het werk. Zijn gesimplificeerde en tegelijkertijd realistische portretten en landschappen overweldigen iedere kijker.

De tentoonstelling in Voorlinden zal bestaan uit een ahistorische selectie van vroege en recente werken, waaronder het dynamische Homage to Degas 14 uit 2018. Het museum kijkt ernaar uit het Nederlandse publiek te laten kennismaken met deze meesterschilder, die uniek is in zijn beeldtaal. Voorlinden is een van de weinige Nederlandse collecties met werken van Alex Katz in de verzameling.