fbpx Beat Zoderer - Less and More - Museum Voorlinden
Home

Beat Zoderer – Less and More

19 februari - 15 mei 2022

Trots presenteert museum Voorlinden de eerste solotentoonstelling van Beat Zoderer (1955) in Nederland. Met alledaagse materialen maakt hij kleurrijke objecten, installaties en sculpturen, die telkens een poging vormen om orde in de chaos te scheppen. Beat is één van de meest vooraanstaande kunstenaars van Zwitserland, en toch nog nauwelijks bekend in Nederland. Daar gaat Voorlinden verandering in brengen. De solotentoonstelling is te zien van 19 februari tot en met 15 mei 2022.

Wie in Zwitserland in een doe-het-zelfwinkel of kantoorboekhandel rondwandelt, loopt kans daar Beat Zoderer tegen het lijf te lopen. Want daar koopt de Zwitser de materialen voor zijn constructivistische kunstwerken. En die materialen herken je duidelijk, want Beat bewerkt ze niet, maar gebruikt ze om ingewikkelde structuren op te bouwen. Die structuren lijken bijna methodisch opgebouwd, gebaseerd op een wiskundige formule, maar in werkelijkheid gaat het om pure willekeur bij Beat. De materiaalkeuze brengt kaders, maar het idee volgt in de uitvoering. Zijn intuïtie is dus leidend, en juist dat maakt het werk van Beat instinctief aantrekkelijk.

Beat Zoderer: ‘The idea can sometimes only be thought out in its realization.’

Photo: Antoine van Kaam

Hedendaags constructivisme

Voor Beat zit in het grotendeels spontane proces van creëren een poging tot orde scheppen in de chaos. Toch laat hij in zijn hedendaagse invulling van constructieve kunst bewust ruimte over voor imperfecties en fouten. Hij laat je zien hoe zijn kunstwerken zijn opgebouwd, waaruit ze zijn ontstaan. Dat maakt zijn werk extra benaderbaar en aantrekkelijk voor de toeschouwer. Je ervaart talloze mogelijkheden in de duidelijke sporen van het maakproces. En op die manier deconstrueert en revitaliseert Beat tegelijk de geometrische en constructieve kunst. Hij gebruikt dezelfde rigoureuze rationaliteit en drang naar perfectionisme, maar plaatst ze in een menselijk en haalbaar perspectief.

Beat Zoderer: ‘I outline something for you, in your mind you make it perfect.’

Kleurrijke ontmoeting

In Zwitserland is Beat Zoderer één van de meest vooraanstaande kunstenaars. Ook heeft museum Voorlinden al jaren werk van Beat in haar bezit. Toch heeft Nederland de hedendaagse constructivist nog niet ontdekt. Daar moet deze solotentoonstelling verandering in brengen. Van 19 februari tot en met 15 mei 2022 biedt Voorlinden een boeiend overzicht van het kleurrijke en omvangrijke oeuvre van Beat . Met grote, overweldigende installaties, complexe, speelse sculpturen en kleine, intieme objecten, die de toeschouwer alleen maar doen verlangen naar meer.

Directeur Suzanne Swarts: ‘Van het werk van Beat Zoderer krijg ik hoop. Het is pretentieloze kunst die niet perfect wil zijn, die je wilt nabootsen. En je doet verlangen naar meer.’

Photo: Antoine van Kaam