fbpx Maarten Baas - It’s about time - Voorlinden
Home

Maarten Baas – It’s about time

10 juni - 24 september 2023

Vanaf 10 juni kun je in Voorlinden de wonderlijke werken van Maarten Baas zien. In zijn solotentoonstelling It’s about time toont hij de meest recente klokken uit zijn Real Time-serie, de fascinerende beeldinstallatie I think, therefore I was en de digitale waterval Second Nature. Ook maakt hij speciaal voor de tentoonstelling een nieuwe stap in zijn Clay-serie met The Empty Chair, een bijzondere installatie die tot aan de hemel reikt.

Het werk van Maarten Baas houdt het midden tussen ambacht, design, conceptuele kunst, theater, film en performance. Bij Voorlinden toont hij zijn Real Time-klokontwerpen, waaronder recente versies van zijn Grandfather Clock, Paddington Clock en Children Clock. In iedere klok wordt de tijd aangegeven met een opname van een 12 uur durende performance. Ook laat hij nieuw werk zien uit zijn Clay-serie; vijf schijnbaar wankele stoelen met metershoge rugleuningen die hij speciaal voor zijn solotentoonstelling in Voorlinden heeft gemaakt. De kwetsbare kleiwerken dragen de sporen van zijn handen en gaan over het koesteren van kinderlijke spontaniteit en naïviteit.

Maarten Baas: ‘We worden ouder, wijzer en volwassener, maar verliezen daarmee ook onze kinderlijke energie. Ik zoek juist naar dat naïeve, naar die verwondering en nieuwsgierigheid.’

Links: Maarten Baas, Real Time Grandfather Clock – The Father, 2019
Rechts: Maarten Baas, Real Time Grandfather Clock – The Son, 2022
Foto’s: Courtesy of Carpenters Workshop Gallery

Stortvloed aan beelden

Speciaal voor de installatie I think, therefore I was wordt één ruimte in het daglichtmuseum donker gemaakt. Het werk bestaat uit tientallen beeldschermen en een stortvloed aan beelden waarop bekende en minder bekende mensen het dubbelzinnige ‘I think’ zeggen – dat staat zowel voor ‘ik denk’ als ‘ik vind’. Met de op YouTube gevonden fragmenten wil Baas een neutrale observatie van onze tijd neerzetten. ‘Het hebben van een mening is bijna een bestaansrecht. Iedereen heeft een mening en kan op sociale media een platform voor zichzelf creëren. Dat kun je cynisch bekijken – iedereen is influencer – en tegelijk is het geweldig dat dit kan. De vraag is wel hoe we gezamenlijke problemen gaan oplossen als iedereen in zijn eigen bubbel blijft’, aldus Baas.

Directeur Suzanne Swarts: ‘Maarten Baas biedt een boeiende reflectie op onze perceptie van tijd en onze tijdsgeest.’


Bestel de catalogus!

Speciaal voor de catalogus It’s about time schreef de internationaal gerenommeerde designkenner Murray Moss een ode aan zijn goede vriend Maarten Baas. Thijs Lijster gaat in zijn essay Tijd als ervaring in op de betekenis van de klokwerken van Maarten en onze beleving van tijd. Naast deze inhoudelijk bijdagen bevat de catalogus foto’s van alle zalen en tentoongestelde werken; ideaal om thuis nog na te genieten! Bestel de catalogus nu op shopvoorlinden.nl.

Bestel de catalogus

 

Maarten Baas, Real Time Clock Clay, 720 Children, 2022
Foto’s: Courtesy of Carpenters Workshop Gallery

Wereldwijde erkenning

Maarten Baas (1978) woont in Utrecht en werkt in Den Bosch. Hij studeerde in 2002 af aan de Design Academy Eindhoven met de serie Smoke. Daarvoor bewerkte hij designklassiekers zoals de Rietveldstoel met een gasbrander. Met de zwartgeblakerde meubels werd hij wereldberoemd. Zijn werk is opgenomen in collecties van het MoMA in New York en het Victoria and Albert Museum in Londen. Veel reizigers kennen zijn Schiphol clock, de drie meter hoge klok die sinds 2016 op luchthaven Schiphol staat. Daarin verft en verwijdert Baas in real time de wijzers van de klok met een verfroller en poetsdoek.

Stills Maarten Baas, Confetti Clock , 2020
Courtesy of Carpenters Workshop Gallery

Opbouwfilm It’s about time – Maarten Baas

Video: Studio Roodenburch
Muziek: Nicolas Repac & No Format Records


Headerbeeld: still Maarten BaasPaddington Clock (2021)