fbpx Wayne Thiebaud - Voorlinden
Home

Wayne Thiebaud

9 juni - 28 oktober 2018

Museum Voorlinden presenteert met trots het eerste Europese retrospectief van de Amerikaanse meesterschilder Wayne Thiebaud (1920). De kunstenaar wordt geroemd om zijn rijke schilderijen van taarten, ijsjes en hotdogs die je doen watertanden. Voorlinden brengt zo’n zestig werken bij elkaar van 1961 tot heden.

wayne-thiebaud-voorlinden

Wayne Thiebauds schilderijen van taarten, mensen en landschappen zijn herkenbaar door een heldere compositie, frisse kleuren en dikke impasto. De kunstenaar schildert zijn onderwerpen met de grootst mogelijke zorg. Hij brengt ze meestal geïsoleerd op het beeldvlak aan. Met name zijn taartschilderijen zijn wereldberoemd. Pasteuze klodders stroperige verf doen denken aan taartglazuur. De taartjes worden bijna tastbaar; je zou bijna het glazuur van het doek willen likken. Wayne Thiebaud noemt zijn techniek ook wel object transference: hij brengt het object zo levensecht mogelijk over op het doek. Hij is haast een beeldhouwer met verf. Ook zijn kleurenpalet is erg opvallend: pasteltinten en felle kleuren wisselen elkaar af. Schaduwen zijn niet enkel donkere vormen: het zijn regenbogen, bijna aureolen van kleur.

Wayne Thiebaud wordt vanwege zijn verbeelding van alledaagse objecten vaak geassocieerd met de popart, de stroming die opkwam in de beginjaren van zijn carrière. Toch wordt steeds duidelijker dat dit label geen recht doet aan een schilder met een dergelijke individuele signatuur. Waar popartkunstenaars putten uit massamedia, schildert Wayne Thiebaud op basis van zijn herinneringen. Ook zijn losse penseelstreken staan ver af van de mechanische, hard edge-reproducties van kunstenaars als Andy Warhol. Wayne Thiebaud is juist een geboren schilder, die eerder in de traditie staat van moderne meesters als Edward Hopper en Paul Cézanne. Niet voor niets heeft de kunstenaar altijd grote bewondering gehad voor klassieke schilders als Johannes Vermeer en Diego Vélazquez.

‘Wayne Thiebauds taarten lijken van het doek af te springen, alsof je ze zo kunt opeten. Dit is schilderkunst op haar allerlekkerst.’ – directeur Suzanne Swarts 

wayne-thiebaud-voorlinden

Voorlinden toont Wayne Thiebauds welbekende stillevens van taarten en hotdogs in dialoog met zijn portretten en landschappen. Zijn mensbeelden – die hij liever figuren dan portretten noemt – zijn net als zijn stillevens geïsoleerd afgebeeld in een open ruimte, met nadruk op de schilderkunstige indruk van het object. In Wayne Thiebauds landschappen zien we zijn fascinerende kleurgebruik en en gevoel voor compositie uit zijn eerdere werken terug. Gedurfde perspectieven met een bijna duizelingwekkend effect tonen ons rivieren en bergen die het beeldvlak plots doorkruisen en afsnijden. De rijke carrière van Thiebaud blijft de kijker verrassen met nieuwe inzichten en perspectieven. Deze eerste Europese tentoonstelling van zijn werk is een eerbetoon aan een man die zijn hele leven heeft gewijd aan de schilderkunst.

wayne-thiebaud-voorlinden

De tentoonstelling van Wayne Thiebaud is het laatste deel van American Season, een serie van drie tentoonstellingen die verschillende facetten van de Amerikaanse kunstgeschiedenis samenbrengt. American Season begon in het najaar van 2017 met de presentatie van de aanstormende talenten Shio Kusaka (1972) en Jonas Wood (1977), gevolgd door een solotentoonstelling van de gerenommeerde beeldhouwer Martin Puryear (1941). Voorlinden is het eerste Europese museum dat een tentoonstelling van Wayne Thiebaud toont. Ook is het het enige museum in Nederland dat zijn schilderijen in bezit heeft. Hiermee zet het museum de lijn voort waarbij kunstenaars aan bod komen die een sterke band met de collectie hebben.

image description

Wayne Thiebaud

Wayne Thiebaud is geboren in 1920 in Mesa, Arizona. Hij woont en werkt in Sacramento, Californië.

In the shadow all the light happens.’

Wayne Thiebaud