fbpx
Home

Yayoi Kusama

22 maart - 1 september 2019

Op vrijdag 22 maart 2019 werd Yayoi Kusama, een van de belangrijkste en meest spraakmakende kunstenaars van deze eeuw, negentig jaar. Voorlinden toont daarom enkele iconische werken uit eigen collectie, waaronder haar spiegelende Infinity Room*, haar wereldberoemde gestippelde pompoen en haar monumentale Infinity Nets. Deze presentatie is aangevuld met enkele bruiklenen van privéverzamelingen en musea.

*Let op: Om Infinity Mirror Room: Gleaming Lights of the Souls te bezoeken is een tijdslot nodig. Deze zijn gelimiteerd verkrijgbaar. Zie hieronder voor meer informatie.

Kusama wordt ook wel the princess of polka dots genoemd. Haar schilderijen, sculpturen, installaties en performances hebben allemaal één ding gemeen: ze zijn bedekt met stippen. Al sinds haar jeugd heeft Kusama last van psychoses. Om haar angsten te overwinnen, vult ze de ruimte met stippen, om zo grenzeloosheid te vangen. Zo heet Yayoi Kusama je welkom in haar eigen oneindige universum.

 

Voorlinden_Yayoi Kusama06

Zaalview
Foto: Antoine van Kaam

image description

Wat je wilt weten

  • Infinity Mirror Room: Gleaming Lights of the Souls is door Yayoi Kusama ontworpen als een intieme ervaring. Dit kunstwerk is daarom door maximum twee personen tegelijk te ervaren.
  • Om zoveel mogelijk mensen de kans te geven het kunstwerk in het echt te beleven, werkt museum Voorlinden met tijdsloten. Een tijdslot kan met een museumticket worden opgehaald in de entreehal van het museum, zolang deze beschikbaar zijn. Hierbij geldt het first come first served-principe.
  • Aan een reservering zijn geen extra kosten verbonden.
  • Het is niet mogelijk een tijdslot voorafgaand aan je bezoek of online te reserveren.
  • Je kunt per museumticket één tijdslot ophalen.
  • Meld je kort voor aanvang van het tijdslot bij het kunstwerk.
  • Iedere bezoeker krijgt de kans het kunstwerk 45 seconden te ervaren.
  • Kinderen onder de 12 jaar hebben toegang onder begeleiding van een volwassene.
  • Zit je in een rolstoel of gebruik je een rollator en wil je Yayoi Kusama’s Infinity Room bezoeken? Stuur dan een mail naar info@voorlinden.nl. Wij ontvangen je graag om 10.45 uur – net vóór openingstijd – en helpen je het kunstwerk te betreden. Graag minstens twee werkdagen van tevoren contact opnemen voor een afspraak.
  • Let op: de experience is niet geschikt voor wie zich oncomfortabel voelt in kleine donkere ruimtes of bij flitslichten.
image description

Veelgestelde vragen

Waarom zijn er tijdsloten voor Infinity Mirror Room: Gleaming Lights of the Souls?

Yayoi Kusama heeft met dit werk een intieme ervaring willen creëren. Het kunstwerk is daarom door maximaal twee personen tegelijkertijd te bewonderen. Om zoveel mogelijk mensen de kans te geven het kunstwerk in het echt te ervaren, werkt museum Voorlinden met tijdsloten. Een tijdslot kan met een museumticket worden opgehaald in de entreehal van het museum, zolang deze beschikbaar zijn. We kunnen echter geen garanties geven dat het mogelijk is om het kunstwerk te zien.

Kan ik van tevoren een reservering maken voor Infinity Mirror Room: Gleaming Lights of the Souls?
Nee, vanwege de beperkte capaciteit is het alleen mogelijk in het museum met een entreeticket een tijdslot op te halen voor Infinity Mirror Room: Gleaming Lights of the Souls, zolang er tijdsloten beschikbaar zijn.

Kan ik om 11.00 uur een tijdslot ophalen voor een later tijdstip op de dag?
We willen graag iedereen die het museum bezoekt de kans geven het kunstwerk te zien. Om die reden delen we tijdsloten uit volgens first come first served-principe. De volgorde van het uitdelen van tijdsloten is gebaseerd op de op dat moment eerstvolgende beschikbare tijd. Let op: je kunt alleen een tijsslot reserveren zolang er tijdsloten beschikbaar zijn.

Hoe laat moet ik me bij Infinity Mirror Room: Gleaming Lights of the Souls melden?
Je moet voor aanvang van het tijdslot bij het kunstwerk zijn. Vanaf dat moment mag je plaatsnemen in de rij.

Hoe vaak kan ik Infinity Mirror Room: Gleaming Lights of the Souls bezoeken?
Per entreeticket is maximaal 1 tijdslot beschikbaar, zolang de voorraad strekt.

Hoeveel tijd mag ik doorbrengen in Infinity Mirror Room: Gleaming Lights of the Souls?
Je kunt het kunstwerk voor 45 seconden per keer ervaren. Per entreeticket kun je maximaal één tijdslot ophalen, zolang deze beschikbaar zijn.

Kan ik met een groep naar Infinity Mirror Room: Gleaming Lights of the Souls?
Nee, vanwege de extreem beperkte capaciteit en tijdsloten is het niet mogelijk met een groep het werk te bezoeken. We raden aan op een ander moment terug te komen.

Hoeveel mensen kunnen tegelijk naar binnen?
Infinity Mirror Room: Gleaming Lights of the Souls is bedoeld voor maximaal twee personen tegelijk. Kinderen onder de 12 jaar mogen alleen onder begeleiding van een volwassene naar binnen.

Mag ik fotograferen of filmen?
Ja, je mag je ervaring fotograferen of filmen. Toch raden we je aan de oneindigheid van het kunstwerk ook zonder camera of telefoon te ervaren. De tijd vliegt.

Ik moet nog 1,5 uur wachten voordat ik aan de beurt ben. Mag ik het museum tussentijds verlaten?
Ja, je mag het museum verlaten voor een wandeling of bezoek aan het restaurant. Op het moment van je tijdslot word je weer bij het kunstwerk verwacht. Later binnenkomen is niet mogelijk.

Ik heb een tijdslot voor 11.00 tot 11.10 uur. Het is nu 11.12 uur. Mag ik het kunstwerk nog in?
Nee, het kunstwerk heeft een beperkte capaciteit, we willen zoveel mogelijk bezoekers het kunstwerk laten ervaren, we kunnen hier helaas niet van afwijken.

Mogen kinderen tot en met 12 jaar ook in Infinity Mirror Room: Gleaming Lights of the Souls?
Ja, maar alleen onder begeleiding van een volwassene. Ze hoeven daarom geen apart tijdslot op te halen.

Kan ik met meerdere entreetickets meerdere tijdsloten ophalen?
Iedere bezoeker moet fysiek met het entreeticket zijn tijdslot ophalen. Je kunt met je entreeticket dus alleen je eigen tijdslot ophalen.