fbpx Dave Meijer - Nulpunt - Schatkamer Museum Voorlinden
Home

Dave Meijer – Nulpunt

24 maart 2018 - 13 januari 2020

In de schatkamer van het museum toont Voorlinden het sleutelwerk Nulpunt (2002) van kunstenaar Dave Meijer. 449 beschilderde, kleurrijke paneeltjes bekleden de wanden van de geheime tentoonstellingsruimte van het museum. Het werk van Meijer bestaat uit een spel van kleuren, lijnen en vormen, geïnspireerd op de dagelijkse omgeving van de Zeeuwse kunstenaar. Voor het eerst is de schatkamer nu toegankelijk voor rondleidingen.

dave-meijer-nulpunt-voorlinden

Dave Meijer is een schilder in hart en nieren, die eindeloos zoekt naar het ultieme beeld, gedestilleerd uit de werkelijkheid. Hij schildert wat hij ziet, maar laat evengoed details weg. Het Zeeuwse landschap vormt vaak de basis van zijn werken. Zo stelde hij Nulpunt samen uit paneeltjes van 18 bij 25 centimeter. Regelmatig neemt hij een schilderij opnieuw met zaag en kwast onder handen. Hij beschildert daarbij niet alleen de voorzijde, maar ook andere kanten van het paneel. Waar Dave Meijer enerzijds de dagelijkse realiteit toelaat in zijn werk, sluit hij zich anderzijds ook af van de wereld in zijn donkere atelier. Deze zwarte kubus heeft een werk voortgebracht dat te zien is in de white cube van Voorlinden: een schatkamer met dezelfde afmetingen als Dave Meijers eigen werkplaats.

Dave Meijer, nulpunt bij Museum Voorlinden

Nulpunt is een sleutelwerk waarin het hele oeuvre van Meijer samenkomt. Tegelijkertijd laat het ruimte vrij voor wat nog komen gaat. De serie bestaat uit 450 onderdelen – ontleend aan de vermenigvuldiging van de afmetingen van zijn panelen – min één, opdat het werk nooit helemaal ‘af’ zou zijn. Alsof het schaakstukken zijn, puzzelt hij met de onderdelen, om ze een plek te geven in het grote geheel. Alle elementen in de serie vertonen overeenkomsten: niet alleen in hun afmetingen, maar ook in de schijnbare eenvoud van de vormen. Toch is elk doek anders. Bezoek de schatkamer tijdens een rondleiding en ontdek de variëteit in kleurschakeringen, lijnen en structuren.

Nulpunt voelt als een kijkje in het brein van de schilder. Tegelijkertijd is het een blik op de wereld.’ – directeur Suzanne Swarts

dave-meijer-nulpunt-voorlinden

Dave Meijer

Dave Meijer (1955) is geboren in Souburg, Zeeland en woont en werkt in Goes.

Alles, iedere druppel wilde ik eruit persen in dat ene werk… Een installatie als mijn universum moest het worden, een groots begin, een fundament, waaruit ik later dan steeds weer nieuwe dingen zou kunnen destilleren.’

Dave Meijer