fbpx Momentum - Voorlinden
Home

Momentum

25 januari - 18 november 2020

Het momentum. Het kantelpunt dat een verschuiving veroorzaakt. Een kunstenaar is altijd op zoek naar dat moment. De seconde waarin dat ene bepalende inzicht binnenvalt, waardoor nieuwe ideeën ontstaan.
We herkennen dat moment allemaal: het beslissende ogenblik waarop alles in een stroomversnelling raakt. Het punt waarop massa en snelheid zich met elkaar vermenigvuldigen en een ongekende impuls teweegbrengen.

Installation view Momentum museum Voorlinden

Ook de wereld staat aan de vooravond van een kantelpunt. We moeten beslissingen nemen over vraagstukken rondom klimaat en migratie, die ons steeds sterker in onze greep houden.

Momentum
brengt ruim dertig werken samen die dit spanningsveld gestalte geven. Een greep uit de collectie verenigt nieuwe en gevestigde namen met werken in verschillende media met elkaar. Samen bieden zij handvatten voor de persoonlijke en collectieve vraagstukken van onze tijd. Met werken van onder meer Anish Kapoor, Rineke Dijkstra, Jacco Olivier, Esther Tielemans, Ryan Gander, Gabriel Rico en Mona Hatoum.

Installation view Momentum museum Voorlinden

Het momentum is een fascinerend fenomeen: het is dat ene moment waarop we in een stroomversnelling raken en een nieuwe impuls ervaren. Het zijn bij uitstek kunstenaars die dit moment kunnen vatten: zij houden ons een spiegel voor waarin wij de uitdagingen van onze tijd helder gereflecteerd zien. – directeur Suzanne Swarts

Installation view Momentum museum Voorlinden