fbpx Rodney Graham – That's Not Me - Voorlinden
Home

Rodney Graham – That’s Not Me

1 juli - 17 september 2017

That’s Not Me nodigt de bezoeker uit de wereld van de Canadese kunstenaar Rodney Graham (1949-2022) te betreden, een van de meest consistente, innovatieve en invloedrijke kunstenaars van de afgelopen veertig jaar. Op humorvolle en intelligente wijze bevraagt Rodney zijn eigen identiteit en wat het betekent om vandaag de dag kunstenaar te zijn.

De kunstenaar kruipt in de huid van verschillende personages, waaronder een amateurkunstenaar, vuurtorenwachter, souschef, muzikant of antiquair. Rodney kiest voor fictionele archetypes, vaak gebaseerd op oude schilderijen, films of juist eenvoudige observaties van het dagelijks leven in zijn woonplaats Vancouver. Het zijn gedaanteverwisselingen naar personages die de kunstenaar, zo kan hij zich voorstellen, ook had kunnen zijn als zijn leven een andere wending had genomen. Rodney Grahams oeuvre is genreoverstijgend: naast fotografie omvat zijn werk ook muziek, film, installaties en schilderkunst.

rodney-graham-thats-not-me-voorlinden

Extra bijzonder: naast tientallen monumentale lichtbakken – ingelijste kleurendia’s die van achteren worden belicht – toont het museum ook een aantal rekwisieten, die de kunstenaar maakte als studies voor en ter verdieping van zijn werk. De tentoonstelling besteedt ook aandacht aan Rodney Grahams liefde voor film en aan zijn werk als muzikant.

Rodney Graham (1949) is kunstenaar en muzikant. Hij woont en werkt in Vancouver, Canada. De kunstenaar wordt geassocieerd met de Vancouver School van post-conceptual photography die in de jaren tachtig ontstond, waartoe ook Jeff Wall en Stan Douglas worden gerekend. In 1997 representeerde hij Canada op de 47ste Biënnale van Venetië. Het werk van Rodney Graham is onderdeel van belangrijke museale collecties, waaronder het Tate in Londen, het Museum of Modern Art (MoMA) in New York en het Centre Pompidou in Parijs. Recent bracht The Rodney Graham Band het nieuwe album Gondoliers uit.

Voor deze show werkt museum Voorlinden nauw samen met de kunstenaar en BALTIC Centre for Contemporary Art Gateshead. Een deel van de tentoonstelling zal doorreizen naar het Irish Museum of Modern Art (IMMA) in Dublin.