fbpx Shilpa Gupta - Where Do I Begin - Voorlinden
Home

Shilpa Gupta – Where Do I Begin

17 februari - 1 juli 2018

Museum Voorlinden presenteert van 17 februari tot en met 1 juli 2018 de tentoonstelling Where Do I Begin van Shilpa Gupta (1976). In en om het museum is een selectie te zien van werken van deze multidisciplinaire kunstenaar uit Mumbai. 

Grenzen, in de breedste zin van het woord, fascineren Shilpa Gupta mateloos. Van geografische en politieke grenzen tot meer sociale en persoonlijke grenzen. Ze is geïnteresseerd in de menselijke perceptie, de manier waarop we naar anderen kijken, hoe we naar onszelf kijken en hoe we onszelf definiëren.

Het begrip ‘grens’ is in haar kunst zeer rekbaar. Haar thuisland India vormen het uitgangspunt voor haar werk. Ze richt zich op de globalisering die het land vanaf de jaren negentig sterk heeft beïnvloed en de sociale en politieke vraagstukken die daaruit zijn voortgekomen. In een tijd waarin de wereld binnen handbereik ligt en afstanden steeds makkelijker te overbruggen zijn, lijken wij onze landsgrenzen juist steeds sterker te af te bakenen. Shilpa Gupta stelt vragen bij onze kunstmatig geconstrueerde staatsgrenzen, die vaak jonger zijn dan de culturen die zich erlangs bewegen. Shilpa Gupta’s werk is nooit eenduidig politiek. Ze noemt haar werk zelf liever everyday art, omdat ze direct reageert op haar dagelijkse observaties.

shilpa-gupta-voorlinden

In haar vaak interactieve werken speelt de beschouwer een onmiskenbare rol. Shilpa Gupta’s kunstwerken zijn niet zozeer een esthetische manifestatie van haar eigen ideeën, maar gaan juist een dialoog aan met de kijker. De werken bestaan bij de gratie van de beschouwers, die met hun eigen context, associaties en herinneringen keer op keer een andere betekenis aan het werk geven.

‘Shilpa Gupta weet met bijzonder weinig middelen –  een katoenen draad, een simpele opdracht, een enkele zin – onmiddellijk de kijker een sleutel te geven tot zijn eigen universum van associaties en beelden. Ze verleidt je een standpunt in te nemen – niet alleen over hoe je je verhoudt tot het werk, maar ook tot de wereld.’ – directeur Suzanne Swarts

Voorlinden-Shilpa-Gulpta-Sleeuwits-finalmetusm (3 van 5)_1920px

Shilpa Gupta (1976) studeerde in 1997 af in de beeldhouwkunst aan de Sir J.J. School of Fine Arts in Mumbai. Sindsdien deed ze met haar solotentoonstellingen onder meer de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, India, Frankrijk en Italië aan. In 2015 presenteerde ze haar werk in de duotentoonstelling My East is Your West tijdens de Biënnale van Venetië in Palazzo Benzon. Ze nam onder andere deel aan de achtste Biënnale van Berlijn en de Yokohama Triennale va 2008. Haar werk is wereldwijd tentoongesteld in instituten en musea als het Tate Modern en de Serpentine Gallery in Londen, het Solomon R. Guggenheim Museum in New York en het Louisiana Museum in Humlebæk.

shilpa-gupta-voorlinden