fbpx Anouk Kruithof - Universal Tongue - Museum Voorlinden
Home

Anouk Kruithof – Universal Tongue

9 februari - 8 mei 2022

Twerking, Vogue, Fortnite, flashmobs, een soefi- of stoelendans: YouTube staat vol video’s van mensen die dansen. En elke minuut komen er meer dansvideo’s bij. Kunstenaar Anouk Kruithof onderzocht samen met 52 researchers van over de hele wereld dansvideo’s op YouTube, Facebook en Instagram. Samen vonden ze 1.000 dansstijlen in 196 landen en die zijn gebundeld in Universal Tongue. Deze 4 uur durende video-installatie is verdeeld over 8 schermen en bevat in totaal maar liefst 32 uur aan found footage, geordend op ritme en het aantal dansers.

Kunstenaar Anouk Kruithof is gefascineerd door dans als vorm van zelfexpressie en empowerment. Ze onderzocht hoe dans zich door de geschiedenis heen heeft ontwikkeld als onderdeel van onze wereldwijde mediacultuur, en hoe dans zich online manifesteert via socialmediaplatforms. Samen met een team van 52 researchers van over de hele wereld verzamelde Anouk meer dan 8.800 dansvideo’s die waren te vinden op YouTube, Facebook en Instagram. Ieder voerde dezelfde zoektermen in en door hun geografische verspreiding kwamen de researchers uit op telkens andere zoekresultaten – van de abakúa uit Cuba en de Argentijnse tango tot de Zimbabwaanse sungura en de zwiefacher uit Duitsland.

Foto: Vincent Basler

In totaal vonden Anouk en haar team 1.000 dansstijlen in 196 landen en selecteerden ze zo’n 250 uur aan dansvideo’s. In de video-installatie Universal Tongue laat Kruithof zien dat dans eigenlijk een universele taal is, die wordt gesproken door verschillende subculturen, viraal wordt verspreid en over alle culturele grenzen heen reist.

‘Wanneer je voorbij alle culturele verschillen kijkt, dan zie je dat echt iedereen met z’n lichaam zo veel energie uit dansen haalt. Dat is iets wat de mens verbindt en ik prachtig vind.’  – Anouk Kruithof