fbpx Rodney Graham - Vacuuming the Gallery - Voorlinden
Home

Rodney Graham – Vacuuming the Gallery

7 juli 2021 - 30 januari 2022

Kunstenaar Rodney Graham (Canada, 1949-2022) kruipt graag in de huid van verschillende personages, zoals hij deed voor Vacuuming the Gallery, waar hij de rol van een galerist aanneemt. Het maken van deze enorme lichtbak was voor Rodney een aanleiding om een nieuwe serie schilderijen te maken.

Rodney Graham, Vacuuming the Gallery (2018)

In zijn foto’s, films, schilderijen en sculpturen citeert, refereert en bewerkt Rodney het werk en het beroep van anderen, om zo zijn eigen rol als kunstenaar te bevragen. De lichtbak is gebaseerd op een foto uit 1949 van de pijp rokende New Yorkse galerist Samuel Kootz omringt door het werk van Pablo Picasso (1881-1973) in zijn galerie. Dit was de tijd ver voor de white cube gallery, toen een galerie nog leek op een huiselijk appartement met lambrisering en tapijt op de grond. In zijn studio bouwt Rodney het decor inclusief rekwisieten na als een filmset, tot in het kleinste detail reconstrueert hij een galerie uit de late jaren ’40.

Rodney Graham, zonder titel (2019)

De abstracte schilderijen aan de wand maakte Rodney zelf. De vormentaal is gebaseerd op een aquarel uit 1941 van de Russische kunstenaar Alexander Rodchenko (1891-1956), het kleurenpalet op het werk van Pablo Picasso. Pas op latere leeftijd begon Rodney te schilderen, hij beschouwt de schilderkunst als een fase die hij in zijn carrière heeft gemist. Het maken van deze lichtbak was dan ook voor Rodney een aanleiding een nieuwe serie schilderijen te maken. De schilderijen in deze zaal zijn het gevolg van dit onderzoek, net als Picasso en zijn tijdgenoten gebruikte Rodney zand om de schilderijen textuur te geven. Zijn verhalende en geënsceneerde beelden documenteren uitgerekte momenten in tijd, waarin heden en verleden; fictie en realiteit versmelten.