fbpx Sam Taylor-Johnson - Sigh - Voorlinden
Home

Sam Taylor-Johnson – Sigh

13 maart - 2 juni 2024

In de video-installatie Sigh van Sam Taylor-Johnson speelt het BBC Concert Orchestra een muziekstuk zonder instrumenten. De compositie is hiervoor speciaal door de Britse componist Anne Dudley geschreven. Het enige geluid dat de dirigent voortbrengt, is een zucht (sigh). Alle andere geluiden komen van het orkest – wanneer zij daadwerkelijk hun instrumenten zouden bespelen.

In de video-installatie Sigh zijn de verschillende secties van een orkest verdeeld over acht schermen. Hoewel je een orkest hoort spelen, zie je de muzikanten gekleed in hun dagelijkse outfit als mimespelers hun denkbeeldige instrumenten bespelen. Tegelijkertijd zie je hun focus op de dirigent en de strakke bewegingen van hun lichamen terwijl ze hun onzichtbare instrumenten vol passie bespelen.

Sinds de jaren ’90 onderzoekt, isoleert en presenteert de Britse kunstenaar Sam Taylor-Johnson menselijke emoties in haar foto’s en video-installaties. Ze is ook bekend als regisseur van films als Nowhere Boy (2009), Fifty Shades of Grey (2015) en Back to Black (2024).


Still header: Sam Taylor-Johnson, Sigh, 2008, collectie museum Voorlinden