fbpx Philippe Cognée - Le catalogue de Bâle - Museum Voorlinden
Home

Philippe Cognée – Le catalogue de Bâle

15 maart - 9 juni 2024

De duizelingwekkende verzameling werken van Le catalogue de Bâle (De catalogus van Basel) van Philippe Cognée is gebaseerd op het aanbod van Art Basel. De Franse kunstenaar heeft bladzijden uit catalogi van de prestigieuze kunstbeurs gescheurd, met witte verf eventuele teksten bedekt en met dikke, pasteuze verfstrepen de reproductie van het werk van een collega gekopieerd. De volledige serie is van 16 maart tot en met 9 juni te zien in Voorlinden.

Schilderen doe je altijd in navolging van een ander, vindt Philippe Cognée. Of het nu gaat om techniek, materiaal of thematiek, je pikt altijd wat mee van je voorgangers. Misschien laat je je beïnvloeden door de krachtige penseelstreken van Rembrandt, schilder je op houten panelen zoals in de middeleeuwen de norm was of zoek je dezelfde harmonie van lijnen, vlakken en kleuren als Mondriaan.

Elk werk van de serie Le catalogue de Bâle is gebaseerd op een kunstwerk dat staat afgebeeld in een catalogus van Art Basel tussen 2003 en 2013. Door het werk van zijn collega-kunstenaars te kopiëren, brengt Cognée een beeld van tien jaar kunstmarkt, teruggebracht tot identiek formaat en verbeeld in dezelfde stijl. Je ontdekt in de serie werk van (inmiddels) internationaal vooraanstaande kunstenaars, maar ook van jong, eens beloftevol talent dat inmiddels vergeten is. Tussen de overschilderde kopieën vind je ook werk uit de collectie van Voorlinden, waaronder I promise to love you van Tracy Emin en Durchbruch durch Schwäche van Alicja Kwade.

Door de reproducties te overschilderen, geeft Cognée iets terug van de oorspronkelijke aura van deze kunstwerken die in de catalogi zijn ontdaan van hun lichaam, materiaal en textuur.


Headerbeeld: Philippe Cognée, Le catalogue de Bâle, 2013-2015, collectie museum Voorlinden