fbpx Less is More - Voorlinden
Home

Less is More

19 januari 2019 - 19 januari 2020

Hoe kan het dat wij in het Westen – in een tijd waarin wij de beste levensstandaard ooit beleven – alsmaar naar meer verlangen? De wereld komt 24 uur per dag via onze smartphone binnen. Een overvloed aan prikkels is het gevolg. We staan altijd aan. We weten ons er niet goed raad mee. De bevrediging is immers maar van korte duur en de leegte blijft.

less-is-more-museum-voorlinden

Een tegenbeweging is in opkomst. Chefkoks pleiten voor de simpele keuken. Opruimgoeroes schrijven boeken vol tips hoe te ontspullen. Modeontwerpers scanderen: buy less, choose well. De Tiny House Movement wordt steeds groter. We halen zingeving uit het streven naar zero waste. Minimalisme lijkt de nieuwe levensstijl te worden.

less-is-more-museum-voorlinden

Ook in de kunstwereld zien we deze tendens. Er is hernieuwde aandacht voor stromingen uit de jaren zestig, zoals Minimal Art en ZERO. Vandaag de dag, ruim een halve eeuw later, grijpen kunstenaars wederom terug naar minimalistische principes als hergebruik, ordenen en reduceren. Het zijn kunstenaars die ons – aan de vooravond van een nieuw tijdsgewricht – handvatten bieden hoe we het leven met minder kunnen inrichten. Deze tentoonstelling laat zien hoe kunstenaars teruggaan naar de essentie: een nieuw nulpunt.

_VLM1343-4_download

Less is More is van 19 januari 2019 tot en met 19 januari 2020 in museum Voorlinden te zien, met werk van onder anderen Jan Schoonhoven, Piero Manzoni, Ann Veronica Janssens, Jan Henderikse, Daniel Buren, Liza Lou, Pascale Marthine Tayou, Alicja Kwade, Eva Rothschild, Adolf Luther, Miroslaw Balka, Kishio Suga en Xiao Yu.