fbpx
Home

Less is More

Te zien t/m januari 2020

Hoe kan het dat wij in het Westen – in een tijd waarin wij de beste levensstandaard ooit beleven – alsmaar naar meer verlangen? De wereld komt 24 uur per dag via onze smartphone binnen. Een overvloed aan prikkels is het gevolg. We staan altijd aan. We weten ons er niet goed raad mee. De bevrediging is immers maar van korte duur en de leegte blijft.

Een tegenbeweging is in opkomst. Chefkoks pleiten voor de simpele keuken. Opruimgoeroes schrijven boeken vol tips hoe te ontspullen. Modeontwerpers scanderen: buy less, choose well. De Tiny House Movement wordt steeds groter. We halen zingeving uit het streven naar zero waste. Minimalisme lijkt de nieuwe levensstijl te worden.

Ook in de kunstwereld zien we deze tendens. Er is hernieuwde aandacht voor stromingen uit de jaren 60, zoals Minimal Art en ZERO. Vandaag de dag – ruim een halve eeuw later – grijpen kunstenaars wederom terug naar minimalistische principes als hergebruik, ordenen en reduceren. Het zijn kunstenaars die – aan de vooravond van een nieuw tijdsgewricht – ons handvatten bieden hoe we het leven met minder kunnen inrichten. Deze tentoonstelling laat zien hoe kunstenaars teruggaan naar de essentie: een nieuw nulpunt.

Less is More is te zien tot en met januari 2020 in museum Voorlinden, met werk van onder anderen Jan Schoonhoven, Piero Manzoni, Ann Veronica Janssens, Jan Henderikse, Daniel Buren, Liza Lou, Pascale Marthine Tayou, Alicja Kwade, Eva Rothschild, Adolf Luther, Miroslaw Balka, Kishio Suga en Xiao Yu.

Zaal04_0109_2000px

image description
image description

_VLM1343-4_download