fbpx
Home

Martin Creed
SAY CHEESE!

21 januari - 11 juni 2017

Een zaal gevuld met ballonnen is de aftrap van de tentoonstelling Martin Creed – SAY CHEESE!, de tweede tijdelijke soloshow in het nieuwe Museum Voorlinden.

De tentoonstelling omvat 54 werken die een coherente afspiegeling van Creeds veelzijdige oeuvre vormen. De tentoonstelling is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de kunstenaar.

‘SAY CHEESE!’ nodigt de bezoeker uit op ontdekkingsreis te gaan in het universum van Martin Creed: een belevingswereld vol humor en zelfspot maar ook met een kritische blik op de maatschappij. Je ziet installaties met cactussen, ballen en gloeilampen; stapelingen van wc-rollen, stoelen en tafels; een wand vol met 1000 broccoli prints. Te midden van de kunstwerken hoort men pianospel, live gespeeld volgens de instructies van de kunstenaar, en even later rent ook nog een hardloper door het museum.

 

 

MartinCreedSAYCHEESE_Voorlinden_AntoineVanKaam_17

 

‘SAY CHEESE!’ benadrukt Creeds speelse kijk op de wereld en zijn voortdurende fascinatie voor het alledaagse. Geïnspireerd door het dagelijks leven maakt Creed eenvoudige maar eigenzinnige kunstwerken. Minimale interventies zijn het, gemaakt op basis van respect voor de dingen zoals ze zijn en die het materiaal voor zich laten spreken. De chaos die Creed in zijn eigen leven ervaart, is voortdurend de drijfveer om kunst te maken. Vandaar dat veel werken bestaan uit ordeningen of stapelingen van soortgelijke objecten of herhalingen van eenzelfde gebaar.

Work-No-1000-600px
Martin Creed – Work No. 1000 (2009-2010)

Martin Creed (1968) is kunstenaar en muzikant, woont en werkt in Londen en is een van de meest toonaangevende kunstenaars van zijn generatie. In 2001 won hij de Turner Prize. Museum Voorlinden verzamelt al vanaf het eerste uur werk van Creed. Met ‘SAY CHEESE!’ zet Voorlinden een tentoonstellings-programma voort waarbij kunstenaars aan bod komen die een sterke band met de collectie hebben.

MartinCreedSAYCHEESE_Voorlinden_AntoineVanKaam_06_preview
Martin Creed – Work No. 1779 (2013), Work No. 850 (2008), Work No. 112 Thirty-nine metronomes beating time one at every speed (1995-1998)

 

image description

Martin Creed

‘Martin Creed - SAY CHEESE’ is te zien in Museum Voorlinden tot en met 11 juni 2017.

Meer info

My world is a soup of thoughts, feelings and things all mixed up together. Working is a way of trying to cope, to separate the soup and escape; to get from the inside out.

Martin Creed

Martin Creed – Work No. 2693 (2016)