fbpx
Home

Do Ho Suh

Te zien t/m 29 september 2019

Van 17 mei 2019 tot en met 29 september 2019 is de eerste Nederlandse soloshow van de Zuid-Koreaanse kunstenaar Do Ho Suh (1962) te zien in museum Voorlinden. Zijn architecturale installaties prikkelen onze persoonlijke herinneringen en belevingswereld. Suh is geïnteresseerd in hoe wij ons als mens verhouden tot de ruimtes waarin we leven en wat het betekent om ‘thuis’ te zijn. Zijn met de hand, tot in het kleinste detail, gemaakte replica’s van zijn voormalige woonhuizen vangen een ervaring die zich bevindt tussen droom en realiteit. Geïnspireerd op zijn persoonlijke ervaringen, overstijgt zijn werk het biografische karakter en raakt aan universele thema’s als thuishoren, herinnering, identiteit en migratie. Voorlinden toont sculpturale installaties, maquettes, tekeningen en video’s van de kunstenaar.

In het auditorium is de gloednieuwe documentaire Home Away from Home van Marjoleine Boonstra te zien over de kunstenaar.

Voorlinden-Do Ho Suh04_download

Do Ho Suh: “Ik zie het leven als een gang zonder vast startpunt of bestemming. Wij hebben de neiging om ons steeds op de bestemming te richten, waardoor we alle tussenruimtes over het hoofd zien.” 

Voorlinden-Do Ho Suh05_download

In tijden van globalisering en migratie is het belangrijker dan ooit om stil te staan bij de betekenis van individuele plekken. Suh’s werk komt voort uit de behoefte om ruimte en het concept identiteit in kaart te brengen. Dit komt voort uit zijn persoonlijke beleving van het steeds ontworteld raken en opnieuw hechten bij zijn vele migraties over de wereld. Het contrast tussen Amerika en Zuid-Korea speelt ook een grote rol in zijn werk en confronteerde Suh met zijn eigen identiteit. Beide plekken hebben een andere benadering van het persoonlijke en collectieve. Zo plaatst Suh in zijn werk het persoonlijke tegenover het universele, het fysieke naast het immateriële en het individu versus het collectief.

Wil je de Hubs van Do Ho Suh bezoeken, maar zit je in een rolstoel of gebruik je een rollator? Stuur dan een mail naar info@voorlinden.nl. Wij ontvangen je graag om 10.45u – net vóór openingstijd – en helpen je om de kunstwerken te betreden. Graag minstens twee werkdagen van tevoren contact opnemen voor een afspraak.