fbpx Beeldentuin Clingenbosch - Museum Voorlinden
Activiteiten

Beeldentuin Clingenbosch

Beeldentuin Clingenbosch ligt op het gelijknamige landgoed, op steenworp afstand van Voorlinden. Hier zijn meer dan zestig werken van nationale en internationale kunstenaars te bewonderen, waaronder Henry Moore, Sol LeWitt, Berlinde De Bruyckere, Carel Visser en Atelier Van Lieshout.

Van mei tot en met oktober is de beeldentuin te bezoeken onder begeleiding van één van onze bekwame gidsen. Let op: wanneer de tickets voor 2024 beschikbaar zijn, kunnen deze uitsluitend online besteld worden, en niet aan de kassa gekocht worden. 

Bestel tickets

Bezoekadres Beeldentuin Clingenbosch

Dennenlaan 9
2244 AK Wassenaar

+31 (0) 70 512 1660
beeldentuin@voorlinden.nl

Let op: beeldentuin Clingenbosch heeft een ander adres dan museum Voorlinden. De tuin is enkel te bezoeken onder leiding van een gids.

Beeldentuin_Clingenbosch_plattegrond

Programma

Van mei tot en met oktober is de beeldentuin te bezoeken onder begeleiding van één van onze bekwame gidsen. Na een korte introductie leidt een ruim twee uur durende wandeling langs ruim zestig beelden. We sluiten de middag af met een hapje en een drankje. Let op: het betreft een intensieve wandeling over grotendeels onverharde paden. De beeldentuin is daarom helaas niet geschikt voor bezoekers met een rollator of rolstoel. Ook mensen die slecht ter been zijn, raden wij deelname af.

Henry Moore

© The Henry Moore FoundationSculptural object, 1960, All Rights Reserved, DACS c/o Pictoright Amsterdam 2021 – Collectie museum Voorlinden

© Antony Gormley 2023, Still Leaping, 1994, alle rechten voorbehouden – Collectie museum Voorlinden

Geschiedenis

De beeldentuin werd in 1995 opengesteld voor bezoekers. Hieraan gingen jaren van voorbereiding met kunstenaars, conservatoren en tuinmannen vooraf. Verschillende kunstenaars, waaronder de Engelse beeldhouwer Antony Gormley en de Nederlandse kunstenaar Armando, werden benaderd om een beeld te maken.

Het 25 hectare tellende landgoed biedt een afwisselend landschap. De kunstwerken zijn zoveel mogelijk geïntegreerd in de natuur, waardoor de verschillende facetten van het bos optimaal tot uiting komen. De locaties van de beelden zijn vaak in samenspraak met de kunstenaars bepaald. Door de jaren heen heeft de beeldentuin zich verder uitgebreid met nieuwe aanwinsten, die vaak in opdracht zijn gemaakt. Zo creëerde de Vlaamse kunstenaar Berlinde De Bruyckere voor beeldentuin Clingenbosch haar eerste permanente buitenbeeld.

Berlinde De BruyckereLost in Lead, 2008-2011, 2010 – Collectie museum Voorlinden


Headerbeeld: Sol LeWitt, 2 x 7 x 7, 1990 – Collectie museum Voorlinden