fbpx Highlights - Museum Voorlinden
Bezoek

Highlights

Sommige werken zijn permanent te zien in museum Voorlinden. Het zijn stuk voor stuk belevingskunstwerken. Ze laten zich niet beschrijven – je moet ze ondergaan.

leandro-erlich-swimming-pool

Swimming Pool

Leandro Erlich ontwierp zijn Swimming Pool speciaal voor Voorlinden. Hij gaf zijn kunstwerk alle kenmerken van een echt zwembad, inclusief het herkenbare zwembadblauw op de wanden, de typerende lampen en zelfs een echt trapje waarlangs je lijkt te kunnen afdalen. Toch kun je als bezoeker op de bodem lopen zonder nat te worden. Leandro Erlich speelt graag met het oog. Hij tovert alledaagse ruimtes om tot absurde situaties. De kunstenaar wil zo een belevenis creëren die de kijker laat nadenken over de werkelijkheid om hem heen. Het werk functioneert pas echt in het gebruik door het publiek, vindt hij. Zonder is het niet compleet.

museum-voorlinden-ron-mueck

Couple under an Umbrella

Ron Mueck maakt hyperrealistische mensfiguren, die hij tot in het kleinste detail uitwerkt. Ze lijken van vlees en bloed, maar verworden door hun schaal tot sprookjesachtige reuzen. Met Couple under an Umbrella verbeeldt de kunstenaar de gewone mens, maar exact twee keer zo groot als wij.

Cattelan_untitled-museum-voorlinden

Maurizio Cattelans miniliftjes

In museum Voorlinden zijn wel heel bijzondere liften te vinden: ze zijn net iets hoger dan de enkels van een volwassene. De liften gebouwd op een schaal van 1:7,5 en verdwijnen naar een onbekende bestemming in een gebouw dat geen verdiepingen telt. De kunstenaar Maurizio Cattelan speelt met zijn miniatuurliftjes een kopieer- en verkleinspel dat je met andere ogen naar de realiteit laat kijken. Herkenning en vervreemding gaan hand in hand – precies waar het de kunstenaar om te doen is.

james-turrell-skyspace-voorlinden

Skyspace

Vanwege crowd control is de Skyspace van James Turrell op dit moment niet te bezoeken.

Speciaal voor museum Voorlinden ontwierp James Turrell een Skyspace: een ruimte met een vierkant gat in het dak, waardoor je recht naar boven kijkt. Zo zie je de lucht zoals je die nog nooit hebt gezien. Voor deze Skyspace stelde de kunstenaar een lichtprogramma samen dat rekening houdt met de schemering in Wassenaar. Het zachte, natuurlijke licht contrasteert met de felle, bijna tastbare kleuren van de lampen. Het resultaat is adembenemend. Op speciale momenten is het mogelijk het Twilight-programma van James Turrells Skyspace te ervaren. We informeren je graag via onze nieuwsbrief en website wanneer het zover is. Let op: in geval van regen of sneeuw is er kans op slipgevaar en zal Skyspace tijdelijk gesloten worden.

richard-serra-open-ended-voorlinden

Open Ended

De sculptuur Open Ended van de Amerikaanse kunstenaar Richard Serra weegt maar liefst 216 ton. Het cortenstalen werk is 4 meter hoog, 18 meter lang en 7 meter breed. Het is een kunstwerk vol tegenstellingen: het is tegelijk elegant én loodzwaar, industrieel én organisch, statig én speels, hol én bol. Zes gewelfde stalen platen vormen samen een doolhof. Open Ended is een kunstwerk dat je al wandelend moet ervaren.

Francois Morellet Museum Voorlinden

François Morellet

In het werk van François Morellet ontmoeten lijnen en hoeken elkaar. De positie van de roodgelakte stalen balken baseerde hij op de decimalen van het getal pi. Ook de horizontale en verticale zwarte lijnen op de muur gaan, vertelt de titel, een meedogenloze confrontatie met elkaar aan.

Sam Samore Museum Voorlinden

Sam Samore

Door de grootte, korreligheid en herhaling veranderen deze zeven monden in Tower of Lips (1990-1995) in abstracte vormen. Tegelijkertijd vertellen de lippen ieder hun eigen verhaal. Ze maken ons nieuwsgierig naar de bijbehorende gezichten, uitdrukkingen en gedachten.