fbpx Highlights - Museum Voorlinden
Bezoek

Highlights

Sommige werken zijn permanent te zien in museum Voorlinden. Het zijn stuk voor stuk belevingskunstwerken. Ze laten zich niet beschrijven – je moet ze ondergaan.

leandro-erlich-swimming-pool

Swimming Pool

Leandro Erlich ontwierp zijn Swimming Pool speciaal voor Voorlinden. Hij gaf zijn kunstwerk alle kenmerken van een echt zwembad, inclusief het herkenbare zwembadblauw op de wanden, de typerende lampen en zelfs een echt trapje waarlangs je lijkt te kunnen afdalen. Toch kun je als bezoeker op de bodem lopen zonder nat te worden. Leandro Erlich speelt graag met het oog. Hij tovert alledaagse ruimtes om tot absurde situaties. De kunstenaar wil zo een belevenis creëren die de kijker laat nadenken over de werkelijkheid om hem heen. Het werk functioneert pas echt in het gebruik door het publiek, vindt hij. Zonder is het niet compleet.

museum-voorlinden-ron-mueck

Couple under an Umbrella

Ron Mueck maakt hyperrealistische mensfiguren, die hij tot in het kleinste detail uitwerkt. Ze lijken van vlees en bloed, maar verworden door hun schaal tot sprookjesachtige reuzen. Met Couple under an Umbrella verbeeldt de kunstenaar de gewone mens, maar exact twee keer zo groot als wij.

Cattelan_untitled-museum-voorlinden

Maurizio Cattelans miniliftjes

De miniliftjes van Maurizio Cattelan zijn vanwege onderhoudswerkzaamheden op dit moment niet te zien. Houd deze pagina in de gaten voor updates.

In museum Voorlinden zijn wel heel bijzondere liften te vinden: ze zijn net iets hoger dan de enkels van een volwassene. De liften gebouwd op een schaal van 1:7,5 en verdwijnen naar een onbekende bestemming in een gebouw dat geen verdiepingen telt. De kunstenaar Maurizio Cattelan speelt met zijn miniatuurliftjes een kopieer- en verkleinspel dat je met andere ogen naar de realiteit laat kijken. Herkenning en vervreemding gaan hand in hand – precies waar het de kunstenaar om te doen is.

james-turrell-skyspace-voorlinden

Skyspace

Speciaal voor museum Voorlinden ontwierp James Turrell een Skyspace: een ruimte met een vierkant gat in het dak, waardoor je recht naar boven kijkt. Zo zie je de lucht zoals je die nog nooit hebt gezien. Voor deze Skyspace stelde de kunstenaar een lichtprogramma samen dat rekening houdt met de schemering in Wassenaar. Het zachte, natuurlijke licht contrasteert met de felle, bijna tastbare kleuren van de lampen. Het resultaat is adembenemend. Op speciale momenten is het mogelijk het Twilight-programma van James Turrells Skyspace te ervaren. We informeren je graag via onze nieuwsbrief en website wanneer het zover is. Let op: in geval van regen of sneeuw is er kans op slipgevaar en zal Skyspace tijdelijk gesloten worden.

richard-serra-open-ended-voorlinden

Open Ended

De sculptuur Open Ended van de Amerikaanse kunstenaar Richard Serra weegt maar liefst 216 ton. Het cortenstalen werk is 4 meter hoog, 18 meter lang en 7 meter breed. Het is een kunstwerk vol tegenstellingen: het is tegelijk elegant én loodzwaar, industrieel én organisch, statig én speels, hol én bol. Zes gewelfde stalen platen vormen samen een doolhof. Open Ended is een kunstwerk dat je al wandelend moet ervaren.

yayoi-kusama-infinity-room-voorlinden

Infinity Room

Beleef de oneindigheid in Yayoi Kusama’s Infinity Mirror Room: Gleaming Lights of the Souls (2008). In deze afgesloten ruimte hangen honderd lampjes die steeds van kleur wisselen en eindeloos worden weerspiegeld. Het is alsof je de deur opent naar een sprookjesachtige wereld en je je in een totaal ander universum waant.

Let op: om dit werk te bezoeken, is op drukke (weekend)dagen een tijdslot nodig. Tijdsloten zijn beperkt verkrijgbaar. Om zoveel mogelijk bezoekers de kans te geven het kunstwerk in het echt te beleven, werkt museum Voorlinden met tijdsloten. Een tijdslot kan met een museumticket worden opgehaald in de entreehal van het museum, zolang deze beschikbaar zijn. Hierbij geldt het first come first served-principe. Aan een tijdslot zijn geen extra kosten verbonden. Het is niet mogelijk een tijdslot voorafgaand aan je bezoek of online te reserveren.

Veelgestelde vragen

yayoi-kusama-pumpkin-voorlinden

Pumpkin

De Japanse kunstenaar Yayoi Kusama (1929) wordt ook wel the princess of polka dots genoemd. Haar schilderijen, sculpturen, installaties en performances hebben één ding gemeen: ze zijn bedekt met stippen. Al sinds haar jeugd heeft Yayoi Kusama last van psychoses. Om haar angsten te overwinnen, vult ze de ruimte met stippen. Sinds 1948 is de pompoen een terugkerend onderwerp in Yayoi Kusama’s werk. Als klein meisje bezocht ze met haar grootvader een kwekerij voor bloemen en pompoenen. Kusama zag daar een reusachtige pompoen, die in gedachten tegen haar begon te praten. Sinds de jaren negentig maakt Kusama monumentale sculpturen, waaronder deze meer dan twee meter hoge Pumpkin. Het motief met zwarte stippen op de gele pompoen is afgeleid van het natuurlijke patroon op de kabocha, een Japanse pompoensoort.

yayoi-kusama-infinity-nets-voorlinden

Infinity Nets (T.Z.A.)

In 1957 vertrekt Yayoi Kusama per vliegtuig van Japan naar Amerika, het land van hoop en vrijheid. Vanuit het vliegtuigraampje ontdekt ze het patroon van het infinity net, dat een belangrijke rol in het oeuvre zou gaan innemen. De reflectie van de zon op de flauwe golfjes van de Stille Oceaan vormen een oneindig patroon. Het schilderen van dit patroon is voor haar zowel een obsessieve als een meditatieve handeling. Haar eerste witte net paintings uit de late jaren vijftig waren gelijk een succes. Meer dan een halve eeuw later keert het patroon nog steeds terug in haar werk.