fbpx Herwig Ilegems - Head to Head - Voorlinden
Home

Herwig Ilegems – Head to Head

8 maart - 29 mei 2023

In Head to Head heeft Herwig Ilegems (1962) een letterlijke tête-à-tête met verschillende dieren. Hij legt voorzichtig zijn voorhoofd op de snavel, neus of het voorhoofd van een dier. Laat die dit toe? Ilegems heeft geen idee. Hij wil het dier niet dwingen en probeert daarom eerst een vertrouwensrelatie te laten ontstaan. In de vertederende korte film zie je hoe hij zich laat troosten door een struisvogel, neusje-neusje doet met een alpaca en de hoorns van een stier probeert te ontwijken.

Head to Head is een aandoenlijk schouwspel van de bekende Vlaamse acteur en regisseur Herwig Ilegems die verschillende dieren benadert vanuit een positie van gelijkwaardigheid. Hij toont niet de overheersende mens en het getemde (huis)dier, maar zet – zonder woorden – de klassieke mens-dierverhoudingen op hun kop. Bij elk dier start hij op dezelfde ooghoogte, hij zoekt oogcontact, volgt de blik en kopieert het gedrag. Wanneer hij merkt dat het dier op zijn gemak is, probeert Ilegems zijn hoofd op die van het dier te laten rusten – en dat is niet altijd ongevaarlijk met een waterbuffel, uil of struisvogel.

Herwig Ilegems: ‘We raken als mens steeds verder verwijderd van de natuur. Dat merkte ik tijdens het maken van Head to Head. Bij de dieren voelde het alsof ik in een andere realiteit belandde.’

Nederlandse première

De korte film Head to Head wil je het liefst meerdere malen bekijken om de schoonheid helemaal tot je te kunnen nemen. En dat kan vanaf 11 februari bij Voorlinden, waar de film zijn Nederlandse première beleeft en doorlopend wordt vertoond voor museumbezoekers. Dit is het eerste kunstproject van Ilegems. Hij is vooral bekend als acteur en brak door met de serie Van vlees en bloed (2009) en was recent te zien in de Netflix-serie Twee Zomers (2022). Ook regisseerde en schreef hij mee aan de Canvas-serie Duts (2010). Ilegems is minder bekend om zijn autonome werk. Dit eerste kunstproject is aangekocht door Voorlinden en is dus meteen opgenomen in een museale collectie.

Directeur Suzanne Swarts: ‘Ilegems overstijgt zijn bekwaamheid als acteur en gooit niets anders dan zichzelf ten tonele. Beeldschoon, ontroerend en bewonderenswaardig knap gedaan.’

 

 


Credits Head to Head

  • Cast: Herwig Ilegems
  • Dop: Danny Elsen, Arne Focketyn, Maurice Luyten, Gerd Schelfhout
  • Art director: Herwig Ilegems
  • Grading: Frank Temmerman
  • Editing: Arne Focketyn, Herwig Ilegems
  • Sound design: Senjan Jansen
  • Produced by: Herwig Ilegems
  • Written & Directed: Herwig Ilegems

Based on sculptures by Dirk Hendrikx. Special thanks to De Studio and Annemie Van Hove (Panenka)