Home

Highlights

Permanente werken in het museum

De permanent geïnstalleerde werken in Museum Voorlinden zijn stuk voor stuk belevingskunstwerken. Ze laten zich niet beschrijven, je moet ze ondergaan.

 

 

 

Tuinen-Achter-1920px-2

image description

Through the Wall

Waar een muur doorgaans een ondoordringbare barrière is, geeft Through the Wall toegang tot een grenzeloze geheime gang. In deze 4,5 meter hoge bij 9 meter lange installatie geeft de Chinese kunstenaar Song Dong (1966) het begrip ‘muur’ een nieuwe dimensie. Zodra je het werk betreedt, ontvouwt zich de caleidoscopische, weerspiegelende binnenkant.

 

image description

Skyspace

Speciaal voor Museum Voorlinden ontwierp James Turrell een Skyspace. Het is een ruimte met een vierkant gat in het dak, waardoor je recht naar boven kijkt en de lucht ziet zoals je deze nog nooit hebt gezien.

Voor deze Skyspace heeft Turrell een lichtprogramma samengesteld dat rekening houdt met de schemering in Wassenaar. Het zachte, natuurlijke licht contrasteert met de felle, bijna tastbare kleuren van de lampen in de Skyspace. De effecten zijn adembenemend.

Op gezette momenten is het mogelijk om het lichtprogramma van de Skyspace te ervaren, daar deze momenten buiten reguliere openingstijden vallen. Het programma is in ontwikkeling. Wij informeren u graag via onze nieuwsbrief en website wanneer het mogelijk is om het twilight-programma van Turrell te ervaren.

In geval van regen of sneeuw is er kans op slipgevaar en zal de Skyspace tijdelijk gesloten worden.

Ron Mueck

Sta oog in oog met Couple under an Umbrella van Ron Mueck.

image description

Leandro Erlich's Swimming Pool is speciaal voor Voorlinden ontworpen.

Roni Horn

Dwaal langs de betoverende sculpturen van Roni Horn.

Highlights

Open Ended

De sculptuur Open Ended van de Amerikaanse kunstenaar Richard Serra weegt maar liefst 216 ton. Het Corten stalen werk is 4 meter hoog, 18 meter lang en 7 meter breed.

Het is een kunstwerk vol tegenstellingen: loodzwaar en elegant, industrieel en organisch, statig en speels, hol en bol. Zes gewelfde stalen platen vormen samen een doolhof. Open Ended is een kunstwerk dat je al wandelend moet ervaren.

image description

Maurizio Cattelan

In het museum is een lift ingebouwd die net iets hoger is dan de enkels van een volwassen persoon, op een schaal van 1:7,5. De liftcabine verdwijnt naar een onbekende bestemming in een gebouw dat geen verdiepingen telt. Cattelan speelt een spel tussen kopiëren en verkleinen, waardoor ruimte ontstaat om met andere ogen naar de realiteit te kijken. Het moment van herkenning wordt direct opgevolgd door het gevoel van vervreemding, waar het de kunstenaar precies om te doen is.

image description

Yoshitomo Nara

Dog from Screen Memory (1999) refereert aan het idee dat sommige herinneringen als beelden in je hoofd blijven rondzweven en soms opeens boven komen drijven. Het werk heeft iets weg van een animatie, alsof de hond door de museummuur is gekropen. Yoshitomo Nara bracht zijn kindertijd door op het platteland en voelde zich daar vaak eenzaam. Hij las veel stripboeken en communiceerde liever met dieren dan mensen. Zijn werk verwijst naar zijn kindertijd en aan de contrasterende emoties uit zijn jeugd: zowel het verdriet als ook zijn vlucht naar een fantasiewereld.