fbpx
Home

Highlights

Permanente werken in het museum

De permanent geïnstalleerde werken in Museum Voorlinden zijn stuk voor stuk belevingskunstwerken. Ze laten zich niet beschrijven, je moet ze ondergaan.

 

 

 

Tuinen-Achter-1920px-2

image description

Swimming Pool

Leandro Erlich’s Swimming Pool is speciaal voor Voorlinden ontworpen. Dit kunstwerk ziet eruit als een echt zwembad met in het bassin het herkenbare zwembadblauw en de typerende lampen. Echter kun je als bezoeker in het zwembad lopen zonder nat te worden. Erlich speelt vaak met optische illusies. Hij tovert alledaagse (architecturale) ruimtes om tot absurde situaties. Erlich wil een belevenis creëren die aanzet tot reflectie op de werkelijkheid om je heen. Het werk functioneert pas echt door de aanwezigheid van anderen. Zonder publiek is het werk niet compleet, volgens de kunstenaar.

image description

Skyspace

Speciaal voor Museum Voorlinden ontwierp James Turrell een Skyspace. Het is een ruimte met een vierkant gat in het dak, waardoor je recht naar boven kijkt en de lucht ziet zoals je deze nog nooit hebt gezien.

Voor deze Skyspace heeft Turrell een lichtprogramma samengesteld dat rekening houdt met de schemering in Wassenaar. Het zachte, natuurlijke licht contrasteert met de felle, bijna tastbare kleuren van de lampen in de Skyspace. De effecten zijn adembenemend.

Op gezette momenten is het mogelijk om het lichtprogramma van de Skyspace te ervaren, daar deze momenten buiten reguliere openingstijden vallen. Het programma is in ontwikkeling. Wij informeren u graag via onze nieuwsbrief en website wanneer het mogelijk is om het twilight-programma van Turrell te ervaren.

In geval van regen of sneeuw is er kans op slipgevaar en zal de Skyspace tijdelijk gesloten worden.

Ron Mueck

Sta oog in oog met Couple under an Umbrella van Ron Mueck.

Highlights

Open Ended

De sculptuur Open Ended van de Amerikaanse kunstenaar Richard Serra weegt maar liefst 216 ton. Het Corten stalen werk is 4 meter hoog, 18 meter lang en 7 meter breed.

Het is een kunstwerk vol tegenstellingen: loodzwaar en elegant, industrieel en organisch, statig en speels, hol en bol. Zes gewelfde stalen platen vormen samen een doolhof. Open Ended is een kunstwerk dat je al wandelend moet ervaren.

image description

Maurizio Cattelan

In het museum is een lift ingebouwd die net iets hoger is dan de enkels van een volwassen persoon, op een schaal van 1:7,5. De liftcabine verdwijnt naar een onbekende bestemming in een gebouw dat geen verdiepingen telt. Cattelan speelt een spel tussen kopiëren en verkleinen, waardoor ruimte ontstaat om met andere ogen naar de realiteit te kijken. Het moment van herkenning wordt direct opgevolgd door het gevoel van vervreemding, waar het de kunstenaar precies om te doen is.