Home

Highlights

Permanente werken in het museum

De permanent geïnstalleerde werken in Museum Voorlinden zijn stuk voor stuk belevingskunstwerken. Ze laten zich niet beschrijven, je moet ze ondergaan.

 

 

Sam Taylor-Johnson onderzoekt de menselijke emotie. Ze isoleert en presenteert deze in haar fotos en video’s, door het verhaal te deconstrueren. Met Sigh transformeert ze onze waarneming van beeld en geluid. Het BBC Concert Orchestra voert een muziekstuk op. Het is speciaal voor het kunstwerk geschreven door de bekende componist Anne Dudley. Hoewel de muziek duidelijk hoorbaar is, zijn de instrumenten afwezig. Als mimespelers bespelen de muzikanten denkbeeldige violen en onzichtbare fluiten. Zonder hun instrumenten zijn de muzikanten enigszins kwetsbaar, al wordt tegelijkertijd het belang van de lichamelijke beweging in het bespelen van het instrument benadrukt.

image description

Skyspace

Speciaal voor Museum Voorlinden ontwierp James Turrell een Skyspace. Het is een ruimte met een vierkant gat in het dak, waardoor je recht naar boven kijkt en de lucht ziet zoals je deze nog nooit hebt gezien.

Voor deze Skyspace heeft Turrell een lichtprogramma samengesteld dat rekening houdt met de schemering in Wassenaar. Het zachte, natuurlijke licht contrasteert met de felle, bijna tastbare kleuren van de lampen in de Skyspace. De effecten zijn adembenemend.

Op dit moment is het nog niet mogelijk om het lichtprogramma van de Skyspace te ervaren, daar deze momenten buiten reguliere openingstijden vallen. Het programma is in ontwikkeling. Wij informeren u graag via onze nieuwsbrief en website wanneer het mogelijk is om het twilight-programma van Turrell te ervaren.

In geval van regen of sneeuw is er kans op slipgevaar en zal de Skyspace tijdelijk gesloten worden.

Ron Mueck

Sta oog in oog met Couple under an Umbrella van Ron Mueck.

image description

Leandro Erlich's Swimming Pool is speciaal voor Voorlinden ontworpen.

Roni Horn

Dwaal langs de betoverende sculpturen van Roni Horn.

Highlights

Open Ended

De sculptuur Open Ended van de Amerikaanse kunstenaar Richard Serra weegt maar liefst 216 ton. Het Corten stalen werk is 4 meter hoog, 18 meter lang en 7 meter breed.

Het is een kunstwerk vol tegenstellingen: loodzwaar en elegant, industrieel en organisch, statig en speels, hol en bol. Zes gewelfde stalen platen vormen samen een doolhof. Open Ended is een kunstwerk dat je al wandelend moet ervaren.