fbpx
Home

Yayoi Kusama

Te zien tot en met 1 september

Op vrijdag 22 maart 2019 werd één van de belangrijkste en meest spraakmakende hedendaagse kunstenaars Yayoi Kusama 90 jaar! Voorlinden toont in de tuinzaal enkele iconische werken uit eigen collectie waaronder haar spiegelende Infinity Room tot haar wereldberoemde gestippelde pompoen en monumentale Infinity Nets. Deze kleine presentatie wordt aangevuld met enkele bruiklenen van privéverzamelingen en musea.

Kusama wist al als klein meisje dat ze kunstenaar wilde worden. De Japanse kunstenaar wordt ook wel the princess of polka dots genoemd. Haar schilderijen, sculpturen, installaties en performances hebben één ding gemeen: stippen! Sinds haar jeugd heeft Kusama last van psychoses. Om haar angsten te overwinnen vult ze de ruimte met stippen. In haar hele oeuvre probeert ze iets ongrijpbaars als grenzeloosheid te vangen. Het concept van oneindigheid kun je in haar werk letterlijk ervaren: welkom in het universum van Yayoi Kusama.

Let op: Om de Infinity Mirror Room: Gleaming Lights of the Souls te bezoeken is een tijdslot nodig. Zie hieronder voor meer informatie.

Voorlinden_Yayoi Kusama06

Zaalview
Foto: Antoine van Kaam

image description

Wat je wilt weten!

De Infinity Mirror Room: Gleaming Lights of the Souls is door Yayoi Kusama ontworpen als een intieme ervaring. Dit kunstwerk is door maximum 2 personen tegelijkertijd te ervaren. Om die reden is de capaciteit om dit kunstwerk te zien gelimiteerd. Om zoveel mogelijk mensen de kans te geven het kunstwerk in het echt te ervaren hebben we besloten met tijdsloten te werken. Een tijdslot kan worden opgehaald volgens first-come first- served-principe met een museumticket in de entreehal van het museum, zolang tijdsloten beschikbaar zijn.

  • Dit kunstwerk is door maximum 2 personen tegelijk te betreden. Dit betekent dat de capaciteit om dit kunstwerk te zien zeer beperkt is.
  • In de entreehal van het museum kan je met je entreebewijs één tijdslot ophalen, zolang ze beschikbaar zijn. Hieraan zijn geen extra kosten verbonden.
  • Tijdsloten worden uitgedeeld volgens first-come first- served-principe.
  • Meld je kort voor aanvang van het tijdslot bij het kunstwerk.
  • Je kan het kunstwerk 45 seconden ervaren.
  • Kinderen onder de 12 jaar hebben alleen toegang onder begeleiding van een volwassenen.
  • Wil je de Infinity Room van Yayoi Kusama bezoeken, maar zit je in een rolstoel of gebruik je een rollator? Stuur dan een mail naar info@voorlinden.nl. Wij ontvangen je graag om 10.45u – net vóór openingstijd – en helpen je om het kunstwerk te betreden. Graag minstens twee werkdagen van tevoren contact opnemen voor een afspraak.
  • Let op: de experience is niet geschikt voor iemand die zich oncomfortabel voelt in kleine donkere ruimtes of bij flitslichten.

 

image description

Veelgestelde vragen over tijdsloten

Waarom zijn er tijdsloten voor Infinity Mirror Room: Gleaming Lights of the Souls?
Yayoi Kusama heeft dit werk gemaakt als een intieme ervaring. Dit kunstwerk is door maximum 2 personen tegelijkertijd te zien. Om die reden is de capaciteit om dit kunstwerk te zien als bezoeker zeer gelimiteerd. Om zoveel mogelijk mensen de kans te geven het kunstwerk in het echt te ervaren hebben we besloten met tijdsloten te werken. Een tijdslot kan worden opgehaald met een museumticket in de entreehal van het museum, zolang tijdsloten beschikbaar zijn. Wij kunnen echter geen garanties geven dat het mogelijk is om dit kunstwerk te zien.

Kan ik van tevoren een reservering maken voor Infinity Mirror Room: Gleaming Lights of the Souls.
Nee, vanwege de beperkte capaciteit is het alleen mogelijk om in het museum met een entreeticket een tijdslot op te halen voor Infinity Mirror Room: Gleaming Lights of the Souls, zolang er tijdsloten beschikbaar zijn. Wij kunnen geen garanties geven dat het mogelijk is om dit kunstwerk te zien.

Kan ik om 11.00 uur tijdsloten ophalen voor later die dag?
We willen graag iedereen die het museum bezoekt de kans geven het kunstwerk te zien. Om die reden delen we tijdsloten uit volgens first-come first- served-principe. De volgorde van het uitdelen van tijdsloten is gebaseerd op de – op dat moment – eerst beschikbare tijd. Let op, zolang er tijdsloten beschikbaar zijn.

Hoe laat moet ik me bij Infinity Mirror Room: Gleaming Lights of the Souls melden?
Je moet voor aanvang van het tijdstip op het tijdslot bij het kunstwerk zijn. Vanaf dat moment mag je plaatsnemen in de rij.

Hoe vaak kan ik de Infinity Mirror Room: Gleaming Lights of the Souls bezoeken?
Per entreeticket is er maximaal 1 tijdslot beschikbaar, zolang de voorraad strekt.

Hoe lang krijg ik in de Infinity Mirror Room?
Je kan het kunstwerk voor 45 seconden ervaren per keer. Per entreeticket kun je maximaal één tijdslot ophalen, zolang deze beschikbaar zijn.

Kan ik met een groep naar Infinity Mirror Room?
Nee, vanwege de extreem beperkte capaciteit en tijdsloten is het niet mogelijk met een groep het werk te bezoeken. We raden aan om op een ander moment voor een bezoek terug te komen.

Hoeveel mensen kunnen tegelijk naar binnen?
De Infinity Mirror Room is bedoeld voor 1 en maximum 2 personen tegelijk.
Kinderen onder de 12 jaar mogen alleen onder begeleiding van een volwassene naar binnen.

Mag ik fotograferen of filmen?
Ja, je mag je ervaring fotograferen of filmen, maar we raden je aan het kunstwerk ook zonder camera te ervaren! Het concept van oneindigheid is het beste te ervaren zonder telefoon. Al mag je het zeker vastleggen, let er alleen op dat de tijd vliegt.

Mijn wachttijd is nog 1,5 uur, mag ik het museum verlaten?
Ja, je mag het museum verlaten, voor een wandeling of bezoek aan het restaurant. Je wordt alleen wel op het moment van je tijdslot bij het kunstwerk verwacht. Later binnen komen is niet mogelijk.

Ik heb een tijdslot voor 11.00 – 11.10 uur, het is nu 11.12 uur, mag ik het kunstwerk nog in?
Nee, het kunstwerk heeft een beperkte capaciteit, we willen zoveel mogelijk bezoekers het kunstwerk laten ervaren, we kunnen hier helaas niet van afwijken.

Mogen kinderen onder de 12 jaar ook een tijdslot ophalen?
Nee, kinderen onder de 12 jaar mogen alleen onder begeleiding van een volwassene het kunstwerk zien.

Kan ik met meerdere entreetickets ook meteen meerdere tijdsloten ophalen?
Iedere bezoeker moet fysiek met het entreeticket zijn tijdslot ophalen. Je kan dus met je entreeticket alleen je eigen tijdslot ophalen.