In de zeventiende eeuw ontstaan rond Den Haag verschillende buitenplaatsen. Zo ook Voorlinden.
In de achttiende eeuw wordt het landgoed bewoond door de Portugese bankiersfamilie Lopes Suasso. Het landhuis staat dan nog aan de linkerkant van de huidige oprijlaan, ter hoogte van de huidige kassen en dienstwoningen. In het begin van de negentiende eeuw wordt op Voorlinden een park in landschapsstijl aangelegd, naar ontwerp van J.D. Zocher senior (1791-1870). Dit ontwerp wordt later aangevuld door zijn zoon J.D. Zocher junior (1820-1915).
Wanneer Voorlinden in handen van jonkheer ingenieur Hugo Loudon (1860-1941) komt, geeft deze in 1912 opdracht tot het bouwen van het huidige landhuis naar ontwerp van de Britse architect R.J. Johnston. Ook de omliggende tuin, met de kenmerkende geometrische indeling en gemetselde terrassen, is door Johnston ontworpen. De verschillende dienstwoningen, onder andere ‘Klein Voorlinden’ en de stallen op het landgoed heeft hij ook bedacht.
In dezelfde periode ontwerpt de landschapsarchitect Leonard Springer (1855-1940) opnieuw het landgoed en creëert nieuwe zichtlijnen. De combinatie van inheemse en exotische boomsoorten is van zijn hand.
Bomen op Voorlinden
Leonard Springer plant rond 1913 zowel inheemse als exotische bomen aan. De niet-inheemse bomen zijn vooral neergezet op nadrukkelijke zichtlocaties in het park, langs de paden en aan de randen van het open veld. Sommige van deze bijzondere bomen sieren Voorlinden nog steeds, zoals de moerascipres langs de toegangsweg en de trompetboom en zilveresdoorn aan de noordwestelijke bosrand voor het landhuis.
In 1950 wordt Voorlinden betrokken door het Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie. Het landhuis fungeert dan als opleidingscentrum voor ‘hoge ambtenaren’. Medewerkers wonen hier tijdens hun opleiding. Later wordt het landhuis door de PTT gebruikt voor recepties en klantenontvangsten. In september 2016 opende museum Voorlinden. Sinds dat moment bevindt is op de begane grond van het landhuis restaurant Voorlinden te vinden. Het landhuis, de toegangspoort, de stallen en de dubbele dienstwoningen op Voorlinden zijn rijksmonumenten.