fbpx Armando - Een preview - Voorlinden
Home

Armando – Een preview

Te zien t/m 2 november

Op dinsdag 18 september zou Armando (1929-2018) 89 jaar zijn geworden. Ter gelegenheid hiervan toont museum Voorlinden van deze iconische Nederlandse kunstenaar een aantal zeer recente werken uit 2018  genaamd ‘Todeslandschaft’. De werken zullen maar kort te zien zijn: van 18 september tot en met 2 november 2018. Deze kleine presentatie wordt gemaakt ter ere van Armando en ter introductie op de tentoonstelling met werk van deze multigetalenteerde kunstenaar die te zien zal zijn vanaf 3 november 2018.

image description

Todeslandschaft

Decennia lang maakte Armando series met steeds opnieuw dezelfde titels als ‘Waldrand’, ‘Waldstück’, ‘Landschaft’ en ‘Seestück’. Voor het eerst verschijnt in 2018 een nieuwe titel in zijn werk: ‘Todeslandschaft’. Op 1 juli 2018 overleed Armando. De werken zijn vlak voor zijn dood gemaakt, in de periode maart tot en met mei 2018.

Directeur Suzanne Swarts vertelt: “Deze serie werken is van een adembenemende schoonheid. Stuk voor stuk laten ze een een bepaalde berusting zien. De overgave van de kunstenaar die wist dat zijn einde zeer nabij was.”

Het landschap is een belangrijk thema in Armando’s oeuvre. Als kleine jongen groeide hij op in de buurt van kamp Amersfoort. Hij is zijn hele leven beïnvloed geweest door de gruwelijkheden die hij tijdens de oorlog van dichtbij meemaakte. Jaren later formuleert hij de term ‘schuldig landschap’ om duiding te geven aan de bomen en bossen die getuige zijn geweest van geweld en wreedheid, maar daar geen sporen van tonen en gewoon argeloos doorgroeien. Met zijn typerende, expressieve verfstreken geeft hij in zijn schilderijen op poëtische wijze vorm aan deze landschappen.

Van 3 november 2018 tot en met 10 maart 2019 brengt Voorlinden een tentoonstelling van Armando waarin werken samenkomen vanaf de vroege Nul-periode tot zijn laatste werken.

Todeslandschaft 29-5-18 150x150cm_N